Quantcast
Channel: Min reiseblogg - å reise er å leve
Viewing all 104 articles
Browse latest View live

Paris - alle storbyers mor

$
0
0
 





































If a man gets sick of Paris he gets sick of life and beauty - Saika Pierre

Hva er det med Paris som gjør at folk drar dit igjen og igjen og igjen.
Attmosfæren vil sikkert mange si. De mange fortausrestaurantene og det franske kjøkkenet. Alle de flotte byggverkene, parkene, shoppingen og gode tilbud for både barn og voksne.

Paris er alltid en god ide sa Audrey Hepburn og jeg var der for fjerde gang i sommer. Denne gangen sammen med barna mine på 8 og 10 år.  Her er noen av mine favoritter

Første gangen man besøker Paris må man nyte utsikten fra Eiffeltårnet. Eiffeltårnet ble bygget til verdensutstillingen 1889 og er i dag den mest kjente severdigheten i Paris. Det er mulig å ta heisen og trappene til topps i det 300 meter høye tårnet. For å unngå å stå lenge i kø er det lurt å gå opp den første delen og så ta heisen. Jeg og barna gikk trappene den første delen og det var en flott opplevelse. Her er det ikke mørkt og trangt som når du går til topps i kirker og katedraler. Du kan nyte utsikten på veien opp og samtidig får du sett hvilken imponerende bygning Eifeltårnet faktisk er.























Når du er i Paris med barn må du ikke gå glipp av Trocadeo akvarium som ligger like ved Eifeltårnet. Her er det masse forskjellig fisk og mange haier. Akvarium er alltid gøy for barn og i tillegg er det en super utsikt til Eifeltårnet fra Trocadero.


Den vakre Triumfbuen ble bygd for å hylle keiser Napoleon og den franske armeen. Innvendig har buen inngravert navnene på franske generaler og slagsteder. Utvendig er det vakre relieffet "La Marseillaise" av François Rude. Under Triumfbuen ligger den ukjente soldats grav hvor det alltid brenner en liten flamme. Det går an å gå til topps på den 50 meter høye Triumfbuen også. Her er det en flott utsikt utover Paris sin paradegate Champs-Élysées og over til Eifeltårnet.




























Med sine 35.000 verker er Louvre et av verdens største kunstmuseer. De mest kjente verkene er Mona Lisa av Leonardo Da Vinci og marmorstatuen Venus fra Milo. Men her kan du se et av verdens beste utvalg av malerier fra middelalderen og antikken, og orientalsk og klassisk kunst fra oldtiden. Louvre var tidligere slottet for de franske kongene og er en av de største og mest praktfulle bygningene i Paris. Bygget ble påbegynt allerede på 1200-tallet. Imponerende er også glasspyramiden utenfor Louvre som er bygget av den kjente arkitekten I M Pei.




























Jardin des Tuileries ligger ved siden av Louvre. Dette er en av Paris sine vakreste parker. På sommeren er det tivoli der hvor man kan ta et kjempestort pariserhjul. Det gjorde vi og utsikten var fantastisk.  Jeg synes faktisk utsikten var bedre her enn fra Eifeltårnet og Triumfbuen.





































En av de største severdighetene i Paris er katedralen Notre-Dame som ligger på Ile de la Cité i Seinen. Notre-Dame ble påbegynt i 1163 og sto ikke ferdig før 150 år senere. Katedralen er bygget i fransk-gotisk arkitektur, og med sine fantastiske rosevinduer og høye tårn fremstår katedralen som et mesterverk. Notre-Dame er bygget for å hedre Jomfru Maria. Det fulle navnet på katedralen er Notre-Dame de Paris, som betyr "Vår kvinne i Paris". Katedralen står oppført på Unescos Verdensarvliste. De fleste barn har sett "Ringeren i Notre Dame" og på den vakre katedralen kjenner de faktisk igjen mange av figurene.





























Sacré-Coeur basilikaen er en av Paris vakreste turistattraksjoner. Den majestetiske bygningen ligger på toppen av Montmartre og er bygd i romersk-Byzantyne stil. Den enorme basilikaen har beholdt sin hvite farve og er en av landemerkene i byen. Det er koselig å gå rundt i de trange, bratte gatene og besøke en av de mange små kunstbutikkene og kafeene i Montmartre.




























Kirken Cainte Chapelle er kjent for sine vakre glassmalerier. Den er en av de fremste eksemplene på fransk gotikk og ligger på Ile de la Cité ikke så langt fra Notre Dame. Fra gaten ser man ikke kirken i det hele tatt. Men spesielt øvre del av kirken er veldig vakker, og det er lite turister her. Kirken er delt inn i et øvre kapell dedikert til Saint-Nicholas og et nedre kapell som er dedikert Jomfru Maria.





































Centre Pompidou er Europas største museum for moderene kunst. Museet har sitt navn etter den franske president Georges Pompidou og ble offisielt åpnet i 1977. Her kan man se verker av blant annet Matisse, Kadinsky, Miró og Picasso. Plassen foran Pompidou-senteret heter Place Georges Pompidou. Her vrimler det med folk som blir underholdt av gateartister. Plassen har også en morsom fontene som er verdt å se og det er mange kafeer og restauranter ved fontenen.




























En halv time med tog og man er i forstaden Versailles. Versaillespalasset var fram til 1661 et jaktslott. Da staret Ludvig den 14. byggingen av sitt vakre palass. Slottet er oppført på UNESCOs liste over verdensarven. Slottet er med sine vakre utsmykninger og sin enorme hage et enestående monument over barokken i Frankrike. Store deler av selve slottet er i dag åpent for publikum og dette gjelder også parkarealet.

Cimetière du Père Lachaise ligger gravene til blant annet Jim Morrison, Eidth Piaf, Marcel Proust, Frédéric Chopin og Osxar Wilde. Dette er verdens mest besøkte kirkegård med 2 millioner besøkende i året. Til tross for godt vakthold har gravsteinen til Jim Morison sin grav blitt stjålet flere ganger. Nekrosafari er et nytt begrep for meg. Les sitatet under sakset fra Dagens Næringsliv

"Lachaise er nekosafariens Ibiza, hvor alle vil kline med Oscar Wildes gravstein og røyke dop ved Morrisons grav eller i et ubevoktet øyeblikk tilsnike seg litt sex med journalisten Viktor Noirs bulende bronsebukse."

Bydelen Marais ligger midt i Paris, nord for Ile Saint Louis. Dette er den eldste bydelen i Paris og her er masse små sidegater med spennende restauranter og utesteder. Området er en av de mest trendy i Paris og her går mange av de lokale ut. I Marais er det mye renesansearkitektur og i hjerte av Marais ligger vakre Place de Vosges.

Latinerkvarteret er oppkalt etter de latinsktalende studentene ved Sorbonne, det mest kjente universitetet i Paris. Latinerkvarteret har gjennom generasjoner vært tilholdssted for studenter, bohemer, kunstnere og intellektuelle. I Boulevard St.-Michel er en livlig konsentrasjon av kafeer, bokhandlere og nattklubber. Latinerkvarterets fremste severdighet er gravkirken Panthéon.

Eurodisney ligger i utkanten av Paris. Siden jeg var her med barn, måttte vi selvsagt ta en dagstur dit. Alle tre likte Universial Studio best. Det passer bedre for litt større barn.

Iceland - land of ice and fire

$
0
0


Høsten 2010 dro jeg til Island med kjæresten og vi ble begge fascinert av den flotte øya. Denne sommeren ville jeg at barna mine skulle få se dette vakre landet. Vi bodde i sentrum av Reykjavik de tre første nettene og koste oss i byen den første kvelden. 




Neste dag hadde vi et tett program. Vi startet med hvalsafari fra havnen. Her fikk vi hver vår varmedress og så bar det ut over sjøen. Vi så masse vågehvaler og delfiner og alle tre var fornøyde med turen. Inne i havnen rakk vi lunsj på Haiti Cafe før turen gikk videre til Golden Circle.

Første stopp var Thingvellir hvor Islands allting var. Her møtes det europeiske og amerikanske kontinent. Og i mellom er det en riftdal. Vi har gått mellom to kontinenter. Fantastisk å tenke på. Vi hadde ikke så lang tid i dette vakre området. Jeg var her for fem år siden og da snorklet vi i Silfra. Neste gang må det bli en lengre fottur. Etter Thingvellir så vi Gullfoss som er en av Islands mest kjente fosser.





Deretter avsluttet vi turen med et av Islands høydepunkter, Strokkur. Denne store geysiren har utbrudd hvert andre minutt. Den ligger i samme område som Geysir som har gitt navn til dette naturfenomenet. Geysir er ikke aktiv lenger.


Dagen etter ble Helene 12 år og vi sto tidlig opp for å rekke å pakke opp gaver før enn vi dro til Eldhestar for å ri. Barna hadde ikke ridd før, så jeg var spent på om det ville falle i smak. De likte det godt begge to og jeg nøt virkelig å ri denne gangen. Det er en flott og fredelig måte å få sett vakker natur på.


Resten av dagen ble brukt til byvandring i Reykjavik. I Laugavegur og Skolavørdustigur er det masse restauranter og suvenirbutikker. Til å være en så liten by synes jeg utvalget er veldig godt.


I enden av Skolavørdustigur ligger Hallgrimmskyrkja. Denne store kirken er et av Reykjaviks viktigste landemerker. Den er 74.5 meter høy og  er oppkalt etter Hallgrímur Pétursson en islandsk poet og salmedikter. Det viktigste kjennetegnet er det spesielle tårnet og vi tok heis opp til toppen for å se utsikten. Inne i kirken står et vakkert orgel som har vært brukt av konsertorganisten Christopher Herrick til å spille inn «Organ Fireworks VII». Denne innspillingen har gjort kirken verdenskjent.


Morgenen etter fortsatte vi turen til Landmannalaugar som kun kan nås  på sommerstid,  Området er kjent for sin vakre natur. Det består av et stort antall forskjellige geologiske elementer, men noe av det mest spetakulære er fjell av rhyolitt og svære lavafelt. Det finnes fjell i alle verdens farger og to av de mest kjente er Bláhnjúkur og Brennisteinsalda. Brennisteinsalda  er rundt 855 m høy og  betyr «svovelbølge» på norsk  Vulkanen er grønnfarget fra mose, svart- og blåfarget fra lava og aske og rødfarget fra jern. Fjellet er fremdeles en aktiv vulkan og foran fjellet er det et lavafelt bestående av obsidian.


Da vi kom fram var det ganske kaldt og det fristet ikke så veldig å legge ut på 2-3 dager fottur som vi hadde planlagt. Vi gikk derfor bort til den varme kulpen og tok oss et deilig varmt bad. Mens vi koste oss der kom solen fram og vi fikk varmen i oss.


Vi var nå klare for å legge ut på en av verdens vakreste fotturer, Laugavegur. Vi begynte å gå opp mot Brennisteinsalda og fikk erfare at dette var en aktiv vulkan siden vi passerte varme svovelkilder og svoveldamp på vei opp. Vi fortsatte oppover i et spektakulært landskap med en fantastisk utsikt og var oppe på 1100 meter. Siden Island ligger så langt nord tilsvarer dette godt over 3000 meter i alpene og vi måtte fram med både lue og votter.


Etter hvert kom vi fram til Storihver. Her er det en varm kilde som dessverre er alt for varm til å bade i og det var så mye damp her at barna ikke ble med på alle bildene når jeg skulle forevige dette spesielle naturfenomenet. Vi fortsatte videre i våt snø til Hrafnittusker. Turen var estimert til 4-5 timer, men vi brukte bare 3,5 timer.

På Hrafnittusker spiste vi et velfortjent måltid med real turmat som smakte helt forferdelig og vi fant oss hver vår madrass i andre etasje.


Dagen etter fikk vi ikke sett noe av landskapet i starten av turen siden det var mer snø enn normalt i år. Men det var visst masse raviner under oss og noen ganger luktet det råttent egg av snøen.

Etter hvert forsvant snøen og vi begynte på nedstigningen mot Alfavatn hvor vi hadde tenkt å overnatte. Jeg hadde bestilt buss derifra dagen etter, men tenkte å gå videre til Hvangill og ta bussen derifra siden den ikke gikk før klokka to på dagen. Jeg snakket med en ansatt på hytta for å høre hva hun ville anbefale. Da fikk jeg meg en overraskelse. På grunn av mye vann i området gikk det ikke noen busser og nærmeste buss var i Landmannalaugar, 8-10 timer unna. Det var jo uaktuelt å gå samme vei tilbake, så det eneste alternativet vårt var å komme oss til Thorsmork som lå 12-14 timer unna. Siden det fortsatt var mange timer igjen av dagen pakket vi og dro videre til Hvangil som bare var rundt 2 timer unna.



Vi startet med å gå i sandaler og truse over en elv og det reddet turen, for det synes Nicolai og Helene var kjempegøy til tross for at det var iskaldt, eller kanskje nettopp derfor.





Hvangill lå vakkert til med fjell på alle sider og vi møtte igjen et engelsk par som vi hadde snakket med på Hrafnittusker.De hadde både middag og et artig spill til oss. På Hvangill var det to store turgrupper og jeg fortalte en guide at vi måtte prøve å komme oss til Thorsmork dagen etter. Da gikk hun og spurte sjåføren deres om vi kunne sitte på til Emstrur. Dagen etter startet derfor med en artig kjøretur gjennom elver og snø i en monstertruck og vi fikk en vanlig dagsetappe å gå estimert til 6-7 timer.


Fra Emstrur til Thorsmork var det et annet landskap enn i Landmannalaugar. Her var det mye grønnere og frodigere og etter å ha vadet i gjennom en elv gikk vi gjennom skog den siste delen.

Vi kom fram til Thorsmork halv fire og det var en buss som gikk ut av området klokka fire. Flaks for oss for det gikk ikke an å kjøre med bil dit. Vi gikk av av i Seljalandsfoss hvor Johnny møtte oss med leiebil fra Reykjavik.


Seljalandsfoss er en av Islands mange, vakre fosser og denne gikk det til og med an å gå bak.

Det var deilig å få av seg sekk og fjellsko og sette seg inn i bilen etter til sammen 14 timer med tung sekk på ryggen. Vi hadde bestilt en hytte utenfor lille Vik. I dette området er det veldig grønt og på strendene er det sort lavasand. Vi dro til stranden ved Vik på kvelden og her var det heftige bølger i et mørkt og trolsk landskap




Den svarte stranden på Reynisfjara er omgitt av basaltsøyler og klipper som er fulle av grotter. Det er mye fugler her og et vakkert og særpreget landskap.



Vi fortsatte videre til Storfoss, enda en av Islands mange storslagne fosser og så var det en lang kjøretur opp mot Snæfjellsnes som ligger nordvest for Rekjavik. På veien stoppet vi og spiste nydelig lam i Borgarnes. Hva er det islenderne gjør med lammekjøttet sitt, det smaker så mye bedre enn vårt.

På Snæfjellsnes hadde vi hytte med boblebad og det var deilig å sette seg ut i boblebadet etter en lang dag i bil.


Jeg har en tidligere kollega og venn som er fra Island og han hadde sendt meg en lenke til en "hemmelig" varm kilde som ikke lå så langt fra hytta vår. Vi klarte å finne den, men det var en annen familie der når vi kom. Heldigvis var det en "ventekilde" like ved hvor man kunne fylle på med varmt vann selv.



Etter et langt deilig bad dro vi til Stykkisholmur og der rakk vi akkurat å bli med på kombinert fuglesafari og vikingsushi.

Vi fikk sett masse lundefugler og jeg synes det var morsommere enn hvalsafari for denne vakre fuglen har jeg bare sett på bilder hittil.


Etter at fuglesafarien var over satte de ut et svært nett og så dro de opp masse kamskjell og andre godsaker og vi kunne forsyne oss så mye vi ville. De hadde med wasabi og soyaolje og det smakte kjempegodt med kamskjell som kom rett fra havet,

Etterpå dro vi rundt hele Snøfjellsnes og her er det virkelig øde. Forstår godt at Jules Verne brukte dette stedet i "The end of the earth". 



På vei tilbake til Reykjavik var vi på besøk hos Hjalti (hemmelig kilde) og Elin som har hytte på Island og er der tre uker med barna i sommer. De hadde en flott hytte og hadde diska opp til oss med islandsk lunsj. Vi kosa oss der noen timer før enn vi dro videre til Reykjavik og til Laugardalslaug hvor vi fikk oss et godt bad. Kvelden ble avslutta med deilig lam og biff. Vi spiste masse deilig mat på Island.

Dagen etter dro barna og jeg til Den blå lagune mens Johnny var på hvalsafari siden han ikke hadde fått med seg det på starten av turen.

Lagunens økosystem er unikt. Blågrønne alger og hvite kiselutfellinger danner en naturlig avleiring på bunnen av lagunen og gir vannet en akvamarin farge. Det varme vannet er rikholdig på mineraler som silisiumdioksid og svovel. Vannet har en gjennomsnittstemperatur på 37 grader året rundt.


Det er en deilig følelse å stå i det blå vannet omkranset av lavalandskap med silikaleire i ansiktet. Vi slappet av og koste oss alle tre og hadde en flott avslutning på ferien.





    Brugge - en av Europas vakreste middelalderbyer

    $
    0
    0

    En av Europas vakreste byer ligger i Belgia og er ikke så godt kjent for mange. I 2002 var Brugge kulturhovedstad og det var først da byens skjønnhet fanget min interesse. I høstferien kom jeg meg endelig dit og jeg ble ikke skuffet. Jeg reiste sammen med moren min og barna mine og vi bodde i en fin leilighet midt i gamlebyen.

    Vi kom først fram om kvelden og da var det deilig å ha en pub som serverte mat rett over veien. Det er lite biler i gamlebyen og vi fikk oss en god natts søvn før enn vi utforsket byens sentrum dagen etter.

    Belgia er kjent for sin gode sjokolade og det er sjelden jeg har sett så mange sjokoladebutikker samlet på et sted.


    Byen har to flotte plasser som ikke må unngås. Vi kom først til Markt. På denne kjente plassen er det flere historiske bygninger. Den mest kjente er Belfry, Brugge sitt store klokketårn fra 1240. Her kan man gå opp alle trinnene og få en flott utsikt over byen. Den neogotiske bygningen Provinciaal Hof er også et flott skue. Det er flere hoteller, restauranter og butikker på den store plassen.


    Like ved Markt ligger Burg. Dette går for å være den vakreste plassen i Brugge. Her er det byggverk fra gotikken, renesansen og neoklassismen. Her kan man ta seg en tur med hest og kjerre, spise belgiske vafler og belgisk sjokolade eller rett og slett bare beundre alle de flotte bygningene. Her ligger også Basilica of the holy blod. Her har de et klede som er dekket av Kristus blod. Kristi himmelfartsdag sies å være Brugges vakreste dag, da er det en prosesjon hvor biskopen av Brugge bærer kledet gjennom gamlebyen. 



    Fortsetter man langs Blinde Eselstraat kommer man til en av Brugges vakreste kanalstrekninger. Her er det bare å ta seg en rusletur langs de brosteinsbelagte gatene og roe ned i et bilfritt område. En båttur på kanalene er absolutt å anbefale.



    Brugge har mange fine kunstmuseer og byen kjennetegnes også av de mange kirketårnene. Det er magisk når de lyser opp over de røde takene i skumringstiden. Belgias nasjonalrett er muslinger og frites. Her får man et bøtte med muslinger i hvitvinssaus. Vi koste oss også med deilig fiskesuppe og godt storfekjøtt mørnet i øl.




    Et annet vakkert område er Begijnhof. Navnet refererer til en samling med små bygninger som ble brukt av beginerne. Dette var en sammenslutning av kvinner på 1200-tallet. Mange kvinner ble med i ordenen på grunn av at de var enker etter menn som døde i krigen. Siden 1937 har det bodd benediktinernonner i Begijnhof.



    Brugge er en vakker by, men det er ikke så mange tilbud for barn og ungdom. Vi tok derfor toget til Antwerpen og besøkte zoologisk hage der. Vi fikk samtidig sett jernbanstasjonen som regnes for å være en av Europas mest vakre og storslåtte stasjoner.



    Zoo ligger rett utenfor stasjonen og var vel verdt et besøk. Her var alle de tradisjonelle dyrene man finner i en dyrehage i tillegg til en albino vaskebjørn, komodovaran, koalabjørn, keiserpingviner og flamingoer.




    Dagen vi skulle hjem fikk vi noen timer i Brussel. Byens mest kjente severdighet Grand Place ligger like ved og denne plassen er virkelig storlått. Her ligger byens rådhus og mange andre flotte bygninger.



    Ikke langt unna er Manneken Pis statuen. Det betyr liten urinerende mann og liten var han. Jeg synes egentlig ikke det var så mye å se. Han skal visstnok ha mer enn 800 kostymer. Unødvendig spør du meg. Ut i fra de bildene jeg har sett så synes jeg faktisk han er penest uten klær. Det kostymet han hadde på seg når vi var der, var dessuten for stort, merkelig å sy noe som man kan vokse i til en statue.


    Oppe på en høyde ikke så langt unna jernbanestasjonen er det det kongelige slott, nasjonalbiblioteket og mange flotte museer. I tillegg var det en flott utsikt over byen. Vi gikk på museet for musikkinstrumenter og det var overraskende interessant. Her er det instrumenter fra hele verden og vi hadde øretelefoner slik at vi kunne gå fra instrument til instrument og høre på musikk. Det var til og med langeleik fra Valdres og det synes moren min og jeg var veldig gøy.

    En flott tur med mor og barn. Alle koste seg. Og så en liten ting til slutt som ikke har noen ting med reisen å gjøre, men som likevel er veldig viktig...





    Stockholm - det er høst i Gamla Stan

    $
    0
    0

    Sveriges hovedstad er vakker i alle årstider, men det er noe spesielt med høsten når Stockholm er kledd i gult og rødt. Vi bodde i Gamla Stan en weekend og fikk tid til både sightseeing, museumsbesøk og god mat.


    Jeg hadde ikke besøkt Vasamuseet før og vi tok båt fra Slussen til Djurgården. Øya Djurgården var tidligere et jaktområde for de kongelige. Nå er det et fantastisk rekreasjons- og underholdningsområde midt i Stockholm og besøkes av millioner hvert år.

    Vasaskipet er verdens eneste bevarte skip fra 1600-tallet. Over 95 prosent av de opprinnelige delene er bevart, og skipet er utsmykket med hundrevis av utskårne skulpturer. Vi var heldige og slapp kø og skipet var mer imponerende enn jeg hadde forventet.

    Den 10. august 1628 satte det nybygde krigsskipet Vasa seil i Stockholms havn.
    Da det mektige skipet langsomt gled mot innløpet til havnen, kom plutselig en stor bølge. Vasa krenget, men rettet seg opp igjen. Nok en bølge la skipet på siden og vann fosset inn gjennom de åpne kanonportene. Vasa sank til bunns og tok med seg nærmere 50 av mannskapet på 150.


    Det skulle ta 333 år før Vasa igjen så dagens lys. Sammen med Vasa ble over 14000 løse tregjenstander hentet opp, inkludert 700 skulpturer. Disse ble konservert hver for seg og deretter satt tilbake på sin opprinnelige plass på skipet. Det er også funnet skjeletter og forskere kan fortelle at mange av de døde var underernært og hadde skader fra tidligere. Museet har mange utstillinger og det er en interessant beretning om svensk krigshistorie.



    Etter besøket på Vasa gikk vi fra Djurgården til Østermalm. Her ligger Sturaplan og Biblioteksgatan med sine mange designbutikker og nattklubber. I området ligger også Østermalms Saluhall og her er det massevis av delikatesser å velge i mellom.



    I Norrmallm ligger Kungstradgården. Det er en vakker spasertur gjennom denne parken før man fortsetter til Gamla Stan og slottet.


    Gamla Stan er mitt favorittsted i Stockholm. På Stortorvet er det mange flotte bygninger med koselige kafeer. De brosteinsbelagte gatene innbyr til spaserturer og det er mange gode restauranter og kafeer. Vi fikk vår egen lille favoritt like ved hotellet vårt. På Stockholms Gastabud spiste vi deilig middag to kvelder på rad.


    Jeg hadde ikke vært i Sødermalm før og vi jogget over til denne bydelen. Monteliusvegen har fantastisk utsikt over Gamla Stan og ligger i gåavstand fra Gamla Stan



    Den siste dagen hadde vi tenkt oss på Fotografiska Museet, men vi endte opp med å gå til Globen i stedet. Her var det fotballkamp senere på dagen og masse mennesker, men vi nøyde oss med å dra til toppen av Globen og se på utsikten. I februar 2010 ble det åpnet en kabelbane på utsiden av arenaen og denne løfter besøkende til toppen av hallen, hvor det er en uhindret utsikt til hele Stockholm. Det skal ikke finnes noen lignende konstruksjon noen andre steder i verden. 

     På veien dit gikk vi Gøtgatan som er hovedgaten i Sødermalm. Her var alle butikkene åpne og det krydde av folk.

    Cervinia - et skisted ved foten av Matterhorn

    $
    0
    0

    Matterhorn, et av Europas vakreste og mest kjente fjell er visualisert gjennom sjokoladen Toblerone med sine trinagelformede biter. Det som ikke er like kjent for alle er at fjellet heter Monte Cervino på italiensk og ved foten av fjellet ligger skistedet Cervinia.

    Vi var to par som dro dit for å stå på ski i starten av februar. Dette skistedet er et av de mest snøsikre i alpene og snø var det nok av denne gangen også. Vi bodde på et lite koselig hotell som blir drevet av tre søstre som alle har en lidenskap for ski og fjell. Hotel Mignon ligger flott til i gågata i den vesle fjellandsbyen og det er to minutter å gå til nærmeste skiheis.


    Cervinia har 150 kilometer med nedfarter og 24 skiheiser. I tillegg er det mulig å dra over til Zermatt i Sveits på godværsdager. Den første dagen i bakken var det veldig dårlig sikt og det var bare en heis som var åpen. Det var kommet masse snø i løpet av natten og med minimum sikt og humpete bakker ble det en artig dag i bakken.




    Det blåste en del i høyden flere av dagene vi var der, så det var ikke så mange muligheter for å komme seg over til Zermatt. Men vi hadde en nydelig dag med sol og lite vind og da benyttet vi oss av det og dro over til Sveits for å se Matterhorn fra Tobleronesiden.


    Det er en fantastisk utsikt fra Monte Rosa platået som ligger på 3490 meter. Her kan man også dra på ski på sommeren. Vi kjørte fra hele og ned til Zermatt. Her tok vi oss en kjapp rundtur i byen for å se på trehusbebyggelsen som Zermatt er kjent for.


    I Italia et det som regel pommes frites fri sone og det var det også i Cervinia. Vi stoppet ved et spisested i bakken som hadde en perfekt beliggenhet under Matterhorn. Her var det et svensk par som anbefalte oss sjømatsuppen. Den viste seg å være helt nydelig med sjøkreps, reker, blekksprut og muslinger. Chalet Eoile eies av Ulla fra Sverige og hun er også restaurantens fremragende kokk. Aldri har jeg sett en så spennende meny 2400 meter over havet. Et absolutt must når man er i Cervinia.


    Vi spiste nydelig mat på hotellet hver kveld, og mellom fire og fem var det afterski på en pub like i nærheten. Her var det to for en og da er det viktig å huske å si at man skal ha to når man skal ha fire, for ellers ender man opp med åtte.


    En kveld dro vi til Torino på fotballkamp. Her har Juventus hjemmebane og vi måtte benytte anledningen til å se et av Europas beste fotballag i aksjon. Juventus var i finalen Champions Legue i 2015, men ble sått av FC Barcelona. Denne kvelden spilte de mot Genoa og resultatet ble 1-0. Stadiumet var et flott byggverk og vi hadde perpekt utsikt ut mot stadium.

    Transilvania - Draculas fødested

    $
    0
    0


    Etter 28 år med mye reising, er det fortsatt mange reisemål som er nye for meg. Denne gangen gikk turen til Draculas hjemland. Transilvania har stått på målista mi i mange år og når Lonely Planet valgte ut denne regionen som det beste stedet å besøke i 2016 så måtte turen bare gå dit.


    http://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/regions/1?detail=1


    Vi var i Transilvania det meste av tiden, men vi fikk også et par dager i Bucuresti.





    Vi hadde bestilt oss en leilighet like ved gamlebyen i Bucuresti. Her var det brostiensbelagte gater og mange restauranter. Jeg fikk servert min pasta al dente sammen med en kald og skummende Weiss Beer. Vår vert hadde lagt igjen et kart til oss og vi fulgte en turistløype på kartet. Jeg hadde lest lite om Bucuresti på forhånd. Jeg lot meg derfor overraske over flotte art noveau bygninger og koselige, grønne parker.


    Bucuresti har vært kjent for alle løshundene  sine og flere tusen mennesker har blitt bitt hvert år. Dette var ikke noe problem lenger. Vi så knapt en hund og de få vi så var fredelige.








    Den eneste bygningen jeg hadde hørt om var folkets hus eller presidentpalasset. Et minne om en stormannsgal diktators gave til seg selv og presidentfruen. Et overdådig palass med rosa marmor, gullbelagt tak og enorme krystallkroner. I romjulen 1989 var det mange som satte juleribba i halsen og måtte ta en ekstra akevitt når det kom på norsk TV at presidentparet i Romania måtte gå av. Øst Europas mest blodige revolusjon var et faktum og ekteparet Ceaucescu ble henrettet. Etter revolusjonen ble det avslørt et vanstyre som kan sammenlignes med Taliban og Nord Korea. En guidet omvisning i bygningen er et must. Her besøkte vi noen få av de over 1000 rommene i palasset. Vår guide Marius var veldig flink og på en humoristisk måte greide han å framstille hvilken tragedie Ceaucescu var for Romania.






    Vi så blant annet tre malerier som presidenten hadde bestilt av sin favorittmaler. Motivene var ren propaganda og hadde ingen rot i virkeligheten.






    Vi sto på balkongen hvor presidenten hadde planlagt å holde sine taler til folket. Her skuet vi ut over en gate bredere enn Champs Ellyse. Byggingen av presidentpalasset medførte at mange historiske bygninger i sentrum av Bucuresti måtte rives. Heldigvis er det mange rom som er i bruk. Men her finnes ingen portretter av presidentparet og deres tre barn. Et av de flotteste rommene fikk Nadia Comaneci, Romanias stolthet, leie gratis til sitt bryllup.





    Transilvania er Romanias stolthet og vi startet vår rundreise i Brasov. Her bodde vi i en stor leilighet med flott utsikt til Council Square. Brasov har vakre bygninger, gode shoppingmuligheter og god mat. I tillegg til Council Square er blant annet Den svarte kirken, Ekateryna gate og den jødiske synagogen verdt et besøk. Her finnes også Rope Street. En av verdens smaleste gater.






    Vi dro på dagstur med en kunnskapsrik og hyggelig guide. Vi startet med det flotteste slottet, Peles Castle. Dette var sommerresidensen til kong Carol og hans familie og rommene var innredet med stil fra mange forskjellige land. Dette er et av de vakreste slottene i Europa og en guida omvisning inne i slottet anbefales.




    Turen gikk videre til Bran Castle.  Slottet ble bygget av Den tyske orden i 1212, og området hvor slottet ligger var frem til det 20. århundre befolket av Siebenbürgen-sakserne, den tyskspråklige befolkningen i Siebenbürgen. Slottet var modell i bram Stokers kjente roman "Dracula". Vi fortsatte videre til Rasnov som er kjent for fortet sitt.



    På kvelden spiste vi på en av Brasovs eldste restauranter. Vi fikk den anbefalt av guiden vår og det var en koselig plass. Etter Brasov gikk turen videre til Sibiu. Under togturen kom endelig solen fram og i blant alt det grønne skimtet vi Karpatene i det fjerne.




    Sibiu er Transilvanias kulturelle midtpunkt. Byen er godt vedlikeholdt og gamlebyen har flotte torg og vakre bygninger. I byen finnes et kunstmuseum eldre enn Louvre og et av Europas største folkemuseum. Vi rakk ikke noe besøk her. Men vi koste oss i de vakre, brosteinsbelagte gatene. Turen gikk videre til Sighisoara. På togturen kjørte vi gjennom en av Europas mest forurensede byer, Copsa Mica. Blyfabrikken som forurenset området ble nedlagt i 1993, men luftfourensningen fra tungmetaller her er 600 ganger enn tillatt. Spøkelsesbyen var en sterk kontrast til de vakre byene vi hadde besøkt tidligere.




    Sighisoara er på Unescos verdensarvliste og er en av Europas best bevarte middelalderbyer. Det er en festningsby med fargerike hus, brosteinsbelagte gater og mange klokketårn. Her er mange kafeer og restauranter. En flott liten by og vandre rundt i.




    I området rundt byen er det mange landsbyer som er verdt et besøk. Vi leide sykler en dag og endte opp med 80 km på sykkelsetet. Vi besøkte åtte landsbyer på turen. I den første landsbyen vi kom til syklet vi feil. Vi kom til en sigøynerlandsby og fortsatte i gjennom denne og langt ut i the middel of nowhere. Etter hvert fant vi ut at vi måtte snu og etter noen kilometer var vi tilbake i Seleus og kunne fortsette til Prod. Husene i sigøynerlandsbyen så pittoreske ut på avstand, men uten innlagt vann og elektrisitet var hele landsbyen et trist syn. Det var masse unger i gata og sigøynermusikken kunne høres over hele stedet.




    Transilvania er kjent for sine festningskirker og syv av dem er på Unescos verdensarvliste. En av de mest kjente er Biertan og dette var hovedmålet for turen. Det mest spennende med hele sykkelturen var imidlertid å oppleve den rumenske landsbygda.




    Her er det fortsatt vanlig med hest og kjerre og vi møtte flere på vår vei. Noen med kun bonden som kusk og noen med hele familier.


    Romania var en positiv overraskelse. Transilvanias vakre byer er godt vedlikeholdt. Maten er god og billig og landskapet er grønt og vakkert.

    København - syklistenes by

    $
    0
    0




    Vi startet sommeren med en langweekend til København. Coldplay avsluttet sin verdensturne der og de er et av mine favorittband og absolutt verdt å kombinere med en storbyferie.



    Coldplay var enda bedre enn forventet. De leverte et fantastisk show og det var veldig gøy å få sett og hørt Chris Martin live. Den ene kjente sangen tok over etter den andre og det var et av mine konserthøydepunkter. En pangstart på ferien.



    Konserten var i Teliaparken i Østerbro og vi endte opp med å gå helt hjem til vårt hotell som ikke var langt fra Tivoli. Denne lange gåturen inspirerte oss til å leie sykkel de neste tre dagene. Jeg hadde vært i København noen ganger før, men jeg synes likevel ikke at jeg hadde sett så mye av byen. Med sykler fikk vi sett deler av byen som vi aldri hadde besøkt til fots.





    Torsdagen startet vi dagen med en champagnebrunch på Apropos på Halmtorvet. Det var masse godt og en av våre kulinariske høydepunkter på turen. Apropos ligger like ved Istedsgate som går fra Københavns sentralbanestasjon til Enghaveparken. Da jeg var ung var denne gaten kjent som en gate man burde holde seg unna siden det var mange doplangere og prostituerte der. Nå er gaten renovert og har blant annet blitt attraktiv for unge familier som ikke ønsker å flytte ut i forstedene.

    Fra Istedsgate fortsatte vi til Amager Fælled et stort naturområde like utenfor sentrum av København. Denne parken er perfekt for sykling og løping og mange drar på piknik her. Når vi nærmet oss sentrum kom vi til kolonihagen Nokken. Et lite Christiania uten Pusher Street. Deretter fortsatte turen forbi det nye boligområet Islands Brygge og inn til Christianshavn. Her ligger som de fleste vet fristaden Christiania. Det var vel ikke akkurrat det stedet jeg trodde jeg kom til å besøke mest i løpet av ferien, men vi endte opp med å dra innom der tre ganger.



    Jeg ble en smule overrasket når Pusher Street faktisk var en gate der det ble solgt både marihuana og hasj. Jeg ante ikke at salget var så åpenlyst. I Green light district var det tre regler. Ha det gøy, ikke løp og ikke ta bilder. Jeg er jo veldig glad i å ta bilder. Jeg synes liksom ikke jeg har vært et sted hvis jeg ikke har fått dokumentert det med noen bilder, men når selgerne sto med masker for å skjule identiteten sin, så forsto selv jeg at jeg hadde havna i feil gate for fotografering og windowsshopping. Det er vel kanskje ikke så veldig imponerende av en 49 år gammel dame å legge ut bilder av cannabis på bloggen sin heller.Dessuten er det litt respektløst å legge ut bilder av hasjklumper sammen med bilder av dronning Margrethes gobeliner.

    Jeg synes ikke Pusherstreet var noe særlig hyggelig, men når man først er inne i omådet er det flere kafeer og små spisesteder. Det er en avslappa atmosfære og en fin plass å slappe av med Christiania sin egenbryggede økologiske øl.



    Jeg ante ikke at Christiania var så stort og at det var så store grøntområder der. Siden vi hadde sykler fikk vi sett hele området og her er virkelig noen særegne hus langs vannet innover i fristaden. Hele Chritiania er bilfritt og et var først når vi kom ut til Holmen at det dukka opp biler igjen.






    På Holmen besøkte vi Operaen og Papirøen. På Papirøen ligger Copenhagen Streetfood. Her et det gatemat fra alle verdenshjørner og du kan la været bestemme om du vil sitte inne i hallen eller ute på bryggen i en solstol. En av nordens mest kjente Michelin-restauranter, Coma, ligger også i nærheten, men vi regna med at her måtte man booke i god tid på forhånd.





    Fredagen dro vi inn mot Sentrum av København forbi Rådhusplassen og videre til Latinerkvarteret. Her spiste vi på en Københavns eldste kafeer og så dro vi bort til Rundetårn og parkerete syklene våre der. Vi fulgte gågaten Købmagergade ned til Strøget og så fortsatte vi ut til Nyhavn.



    I mange år var Nyhavn blant byens mer skumle kvarterer med sjømannsvertshus og prostituerte. Men i 1980-årene ble området renovert, og Nyhavn huser i dag mange restauranter og kaféer. Selv om Nyhavn er full av turister måtte vi ut dit for å ta en oss øl ved de flotte, fargerike husene sammen med alle de andre besøkende. Ikke langt fra Nyhavn går det en gang- og sykkelbro over til Papirøen som vi besøkte dagen før.


    Vel tilbake ved Rundetårn tok vi oss en tur til toppen av Europas eldste fungerene observatorium og så fant vi igjen syklene våre. Deretter fortsatte vi turen til Rosenborg slott som ble brukt som kongebolig fra 1607-1710. Slottet er bygd i nederlansk rennessansestil.



    Etter å ha syklet gjennom slottshaven fortsatte vi opp Nørrebrogate. Dette er et tidligere arbeiderklassestrøk og mange av byens innvandrere holder til her. De siste årene har brostensgatene med dens bygninger blitt renovert og det har kommer flere små kafeer og brasserier. Den travle Norrebrøgate er et eksempel på utviklingen som har funnet sted. Etter å ha syklet over Dronning Loises bro kommer man i et latinerkvarter der sidegatene er fulle av kafeer, små butikker og barer. Jo lenger opp i Norrebrøgate man kommer jo kortere blir avstanden mellom Scwarmastedene. Og vi stoppet faktisk på et av dem. Etter noen timer på sykelsetet føltes det veldig nødvendig med mat akkurat da.



    Alle drar og tar bilde av Den lille havfruen. Det gjorde også vi. Den er jo egentlig ikke så veldig spesiell, men man må liksom ha vært der sammen med flere busslass med japanere.


    Kastellet like ved er mye penere og de fredede militærbygningene ligger vakkert til i mellom de grønne vollene. Etter Kastellet dro vi innom Amalienborg Slott. Det var ikke så veldig pent.
    Også denne kvelden avlsuttet vi dagen med Christiania sitt økolgiske øl.

    Da vi planla turen til København i forbindelse med kjøp av Coldplaybillettene, så var planen å sykle Sjælland rundt, men så fant vi ut at vi heller ville bli i København. Det angrer vi ikke på, for denne flotte byen har så mye å by på for sine besøkende. Første etappe hadde vi tenkt å sykle Strandveien og vi ble enige om at denne vakre strekningen fra København til Helsingør, måtte vi få med oss.


    Vår første stopp var Karen Blixen museet. I vakre Rungstedlund ble hun født og det var også her hun tilbrakte sine siste år etter at hun vendte hjem fra sin afrikanske farm i Kenya. Hun ligger begravd i parken bak huset.



    Videre gikk turen til Humlebæk hvor det kjente kunstmuseet Lousiania ligger. Dette vakre museet er kjent for sin samtidskunst og sin skulpturpark. Beliggenheten er fantatisk og selv for de som ikke er så glad i samtidkunst er dette stedet absolutt verdt et besøk.


    Endestasjonen for vår sykkeltur var Helsingør. Her ligger det vakre Kronborg slott.Slottet har i århundrer vært et av de viktigste renessanseslottene i Nord Europa.  Dette gjorde at slottet ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i år 2000. Her spilles også Shakespeares Hamlet hver sommer og det må være litt av en opplevelse.


    Vi spiste middag i Helsingør før enn vi tok toget tilbake til København. Vi lurte et kort øyeblikk på om vi kunne få med sykler på toget. Men her la man inn antall sykler på billettautomaten når man kjøpte billett. Det burde vi jo ha skjønt. Danmark er syklistenes land. Til og med runskjøringene har felt for syklister. Jeg synes Miljøpartiet det grønne bør dra på studietur hit.



    Den siste dagen ble brukt til byvandring og et besøk på Christiansborg Slott. De kongelige represetasjonslokalene er virkelig verdt et besøk. Vakrest av alle salene er Riddersalen. Her henger 17 gobeliner som dronning Magrethe fikk på 70-årsdagen sin. Gobelinene beskriver verdenhistorien og Danmarks historie. Det er billedkunstneren Bjørn Nørgaard som har designet gobelinene og de er fantastisk flotte.



    Den siste dagen ville vi ha dansk mat og vi dro derfor til Det lille apotek. Dette er Danmarks eldste restauarant. Vi satt i Petter Fabers stue. Her ble den kjente julesangen "Højt fra treets grønne top" skrevet. Farmoren til barna mine var dansk og hver juledag har vi dansk julefrokost hvor vi spiser mye godt og synger "Højt fra treets grønne top". Det var ikke bare Faber som var stamgjest her. Andre kjente stamgjester var Ludvig Holberg, Aksel Sandemose og H C Andersen. Her spiste vi en Apotekeranretning og ble veldig mette begge to. Men det var sku dejlig.





    Med sykkel får man gjort mye på fire dager. Jeg bruker ofte Turopias topp ti hvis jeg skal besøke et land jeg ikke kjenner. Her er mine topp ti i tilfeldig rekkefølge (Coldplay er ikke med, ikke så ofte de er i København)

    - Christiania- besøk hele området på sykkel
    - Strandveien med Karen Blixen Museet, Loisiania kunstmuseum og Kronborg Slott
    - Dronning Margrethes gobeliner i Christiansborg Slott
    - Dansk frokost på en av byens gamle restauranter
    - Holmen med nærheten til kanalene, Operaen og Papirøen
    - Nyhavn
    - Sykkelveiene
    - Kastellet
    - Ny Carlsberg Gypotek (målista mi, men kom meg aldri dit)
    - Tivoli (besøkte det ikke denne gangen, men vært der før)




    En smak av Hellas og Albania

    $
    0
    0


    Strand og bading hører sommeren til, og hvor er havet vakrere enn i det Ioniske hav. Vi var tre damer og fire ungdommer som reiste sammen til Hellas og Albania denne sommeren. Vi fikk badet mye, men sannelig fikk vi besøkt mange steder også og fire av dem er på Unescos verdensarvliste.



    Første stopp var Korfu. Her bodde vi i Paleokastrista som er et vakkert sted nordvest på øya. Korfu er en kupert øy og Paleokastrista er ikke noe unntak. Her ligger det mange overnattingssteder i de pinjekledde åssidene og på restaurantene kan man nyte utsikten til havets mange fargenyanser av blått, turkis og grønt.




    Men vi fikk også besøkt et vakkert munkekloster i Paleokastrista og Korfu by. Klosteret er en kort spasertur fra stranden. Klosteret er vakkert i gult og hvitt og det er mange steder man kan slappe av i skyggen og få avkjølt en solvarm kropp. Søker man indre ro er klosteret det riktige stedet. Det er også en vakker utsikt over Paleokastristas strand og grønnkledde åser.




    Korfu by er en av de eldste byene i Hellas. Her kan man se øyas nærhet til Italia. Her er ingen hvite hus med blå karmer som man finner resten av Hellas.  Det er trange, brostenisbelagte gater med vakre, venetianske bygninger i gult. Ut mot byens eldste fort er det en stor plass med kafeer under vakre bueganger og i en av byens gågater ser man spiret av en vakker kirke.



    En kort båttur fra Korfu ligger Albania. Dette landet var ukjent for de fleste i mange år og Kina utnevnte landet til kommunismens fyrtårn i Europa. Diktatoren Enver Hoxha fikk bygd bunkerse over hele landet for å forsvare innbyggerne mot angrep fra vesten. Frem til 1990 var Albania et meget isolert og lukket land. De første frie valgene ble avholdt i 1991 og siden har det sosialistiske og det demokratiske partiet skiftet på å ha regjeringsmakten. Til tross for at Albania på papiret er demokratisk har politikerne hatt vanskelig for skape en demokratisk tradisjon i landet. Nesten alle valg har blitt kritisert for fusk og ulovligheter. Vi dro med båt fra Korfu til Sarande og tok taxi videre til Ksamiil.




    Dette området av Albania er kjent for muslingene sine og mitt første måltid var muslinger i en kjempegod hvitløkssaus. Ksamil var beskrevet som en liten, idyllisk landsby. Det må være noen år siden. Strendene var fortsatt like pene, men de var stappfulle av folk. Fargen på vannet var like flott her, men i følge barna var det ikke så fint å snorkle. Mange av turistene var kosovoalbanere bosatt i Sverige og makedonere. Men dette året var det også mange polakker og skandinaver. Bruk av kort på spisesteder var lite utbredt, så her ble minibanken flittig brukt.

    Så lenge vi holdt oss ved og i vannet så var temperaturen helt fin. Men da vi bestemte oss for å gå til Butrint, så fikk vi oppleve at det var stekende varmt. Da vi endelig kom oss dit hadde vi en flott opplevelse. Butrint har en flott beliggenhet på en skogkledd halvøy. Dette arkeologiske stedet er på Unescos verdensarvliste. Det er mange ruiner fra forskjellige tidsepoker og mange er i godt hold.




    Høydepunktene var et amfiteater fra det tredje århundre og ruinene av et bysantinsk tempel med gulvmosaikk.  På toppen av området er det et restaurert venetiansk slott fra det fjortende og sekstende århundre. Hele Butrint var en flott opplevelse. Dessverre har det vært en del plyndring av stedet etter kommunismens fall, men det var godt vedlikeholdt og man fikk en brosjyre med informasjon om alle utgravingene.




    Vi dro på en dagstur til Gjirokaster. Denne historiske byen er et sjeldent eksempel på en godt bevart osmansk by. På toppen skuer Citadellet fra 1200-tallet utover byens brosteinsbelagte gater. De ottomanske husene har hvite steinvegger, balkonger av tre og steinbelagte tak. Dessverre var det veldig varmt når vi var der. Det må være fantastisk å besøke byen på våren eller høsten. Byen er på Unescos verdensarvliste på grunn av de historiske husene sine. Men i byen besøkte vi også et minne fra den kalde krigen. Hoxha fikk bygd tusenvis av bunkerser over hele landet og i Gjirokaster finnes en av de største. Her er det tunneler med plass til 500 personer. Vi dro på en guidet tur gjennom tunellene som ligger godt gjemt under borgen.




    Vi besøkte borgen som hadde en flott utsikt over byen. Her ligger der et gammelt amerikansk spionfly. Det ble tvunget ned i 1957 i Tirana, og senere flyttet hit. Nå står det der som et minne om Enver Hoxas kamp mot vesten.



    Ikke langt fra Sarande ligger et sjeldent naturfenomen. Blue Eye er et femti meter dypt hull. Det fosser opp asurblått vann fra det dype hullet og dette danner en elv med badevann på 10 grader. Grunnen til at det kalles Blue Eye er at dybden får det til å se mørkeblått ut. Vi var der på ettermiddagen og det var bare barna, en ung mann og jeg som badet. Blue Eye var både vakkert og skummelt og det var ingen av oss som hoppet ned i det. I ettertid har jeg lest at siden det pumpes opp 6000 liter vann per sekund, så er det nærmest umulig å komme noe særlig dypt der. Etter noen dager i Ksamil gikk turen tilbake til Hellas.


    Vi kjørte buss til en universitetsby nord i Hellas. Det tok innmari lang tid ved grensa ellers gikk turen greit. Siden det er mye narkotikasmugling fra Albania var det mange som fikk gjennomsøkt bagasjen sin, men vi som var nordmenn slapp unna det. Ioannina var en positiv overraskelse. Det er en livlig gammel by med masse gågater og utesteder. Det er et flott borgområde som man kan besøke og byen ligger vakkert til ved en innsjø. Vi dro til Ioannina fordi vi ville besøke Meteora. Meteora betyr hengende i luften og er et av de største og viktigste kompleksene av de gresk-ortodokse klostrene i Hellas.




    På 800-tallet flyttet en gruppe asketiske eremittmunker opp til oldtidens tårn. De var de første menneskene som bosatte Meteora. De levde i hulrom og sprekker i fjelltårnet, en del nådde 550 meter over sletten. Den største høyden, kombinert med brattheten til klippeveggene, holdt alle unntatt de mest dedikerte besøkende unna. Innledningsvis førte eremittene et liv i ensomhet. De kom kun sammen på søndagene og særskilte religiøse dager og ba sammen i et kapell som ble bygd ved foten av et berg kjent som Dhoupiani. Så tidlig som på 1000-tallet er det antatt at eremittmunker levde i hulene i berget. På slutten av 1300-tallet ble det bysantinske rikets 800 år lange styre over nordlige Hellas truet av tyrkiske angripere og munker som trakk seg vekk fra den tyrkiske okkupasjonen dro til Meteora. Ankomst til klostrene var opprinnelig og helt bevisst gjort vanskelig. Det krevde enten lange stiger bundet sammen eller store nett som heiste opp både varer og folk. På 1920-tallet ble det gjort endringer og trappetrinn ble hogget inn i fjellet. I dag gjenstår det 6 av de opprinnelig 24 klostrene og vi besøkte to av dem.




    Det vakre fjellandskapet var et fantastisk skue når vi kom kjørende over Thessalia-sletten og besøket til dette området var høydepunktet i ferien.
    Samme dag besøkte vi den vakre fjellandsbyen Metsova som ligger på 1100 meter. Her er det faktisk mye snø om vinteren. Vi fikk omvisning på vingården Katogi Averoff. Dette er de mest kjente vinprodusentene i Hellas. Vingården ble startet av Evengelos Averoff en gresk politikker og forfatter. Dette må være den eneste vingården i verden hvor en del av druene blir spist av brunbjørn.


    Siste dagen bestilte vi en minibuss med sjåfør. Første stopp var Dodona, her ligger et av de største amfiteatrene i Hellas. Dodona er det eldste orakelet og det er bare orakelet i Delphi som er mer kjent.








    Etter Dodona besøkte vi Acheron elven. Her kan man gå og svømme flere kilometer oppover mot strømmen i et fantastisk flott landskap med høye grønnkledde fjellvegger på begge sider. Sandaler var et must siden det var masse steiner på bunnen og tilbaketuren gikk veldig mye fortere enn turen oppover i elven. Vi prøvde også rafting, men dette var bare en gummibåttur nedover elven.




    Vi spiste middag i den vakre landsbyen Parga. Her rakk noen et siste bad mens andre tok en liten rundtur i den vakre, venetianske byen. Vi ble kjørt på flyplassen og fikk på denne måten sett masse den siste dagen.

    Armenia og Nagorno Karabakh - kontrastfylte dager

    $
    0
    0

    Kaukasus er et vakkert område som er lite besøkt av nordmenn. I tillegg til deler av Russland, er det tre land i regionen. Vi besøkte Armenia, det minste landet i regionen målt i både areal og folketall. Lille Armenia er et av få land i verden som har gode diplomatiske forbindelser med Russland, USA og Iran. Men forholdet til nabolandene er ikke like bra. Grensene til Aserbajdsjan og Tyrkia er stengt som en følge av krigen med Aserbajdsjan i Nagorno Karabakh på starten av 90-tallet. Nagorno Karabakh hører i følge FN til Aserbajdsjan. Den lille regionen med 150000 innbyggere har selvstyre, men har ikke blitt anerkjent som et eget land. 99 prosent av innbyggerne her er armenere. Men deres frigjører Armenia, har heller ikke anerkjent dem som et eget land. Forholdet til Tyrkia er også dårlig på grunn av folkemordet av armenere i starten av 1920-årene.


    Vi landet i hovedstaden Jerevan. Dette er en by fylt av kontraster. Gamle Ladaer deler gatene med store SUV-er. Det er handlegater hvor du får kjøpt det siste fra Armani, Louis Vitton og Ralph Lauren, mens mange lever under fattigdomsgrensen i triste, grå blokker bare et kvartal unna. Det er en syngende fontene på Republic Square og tiggere som spiller blokkfløyte i gatene rundt. Vi hadde en dag i Jerevan før enn vi skulle videre på en tredagers tur. Denne dagen ble brukt til byvandring.


    Vi startet med Republic Square. Her ligger det mange prangende bygninger, men mest kjent er musikkfontenen hvor det spilles klassisk musikk hver kveld.


    Vi fortsatte til Katoghike, en liten kirke fra 1300-tallet. Kirken ligger tett inntil Surp Anna kirken. Katoghike var den eneste kirken som ikke ble ødelagt av et jordskjelv i 1679. Ikke langt unna ligger Operaen. Den store bygningen er ikke vakker, men det er mange gode forestillinger der.


    Matendaran er armenernes stolthet. Biblioteket inneholder mer enn 23 000 manuskripter, dokumenter og kart. Siden det var mandag og alle museer var stengt fikk vi bare sett på statuen av Mashtots som lærer bort alfabetet til en av sine disipler.


    Cascade er et landemerke i Jerevan. Dette er en bred steintrapp som strekker seg flere hundre meter oppover åssiden.



    Her er det flere plattformer med utstillinger av Gerard Cafesjian sin private samling av skulpturer. Langs trappens venstre side er Cafesjian kunstsenter. Her kan man ta rulletrapp oppover og beundre utstillingen. Foran Cascade er det en skulpturpark med flere kjente skulpturer. De mest kjente er Fernando Botero sine store bronseskulpturer: Cat, Roman Warrior og Woman Smoking a Cigarette. Ved siden av parken er det mange kafeer og restauranter og vi spiste en god lunsj her.


    Etterpå gikk vi gjennom sentrum til byens eneste moské. Blå Moské var stengt i Sovjettiden. Men har nå blitt åpnet igjen med økonomisk støtte fra Iran. Moskeen ligger fredelig til i en liten hage. Det som overrasket oss var at det var mange politimenn med kalasjnikover i et av rommene i bygningen rundt hagen. Vår sightseeing fortsatte. Det hadde vært interessant med en skritteller etter en sånn dag.


    Vi fortsatte opp til Kond. Et av de få nabolagene som fortsatt har bebyggelse fra det 19. århundre. Å si at dette var en pen gamleby vil være en overdrivelse. Etterpå fant vi ut at vi trengte en pause og dro til leiligheten vår. Vi booka den på booking.com. Selve leiligheten var grei, men trappeoppgangen var ikke mye å skryte av. I tillegg var sengen og puta steinhard så vi ble enige om å bo på hotell resten av turen.


    På kvelden dro vi på et spisested som lå som nummer to på TripAdvisor. Her brygger de sitt eget øl og vi bestilte 10 glass med 2 desiliter i hver. Her var det mye godt øl. I tillegg hadde de god mat. Vi delte to forretter. Tempura med grønnsaker og Fried Cheeseballs. Det var kjempegodt. Det var mange hovedretter å velge i mellom også. Vi spiste tagliatelle med laks i blåmuggostsaus og porkribs. Morgenen etter skulle vi på en tredagers tur med Hyur Service. Vi var til sammen 14 personer pluss guiden Karine og sjåfør. De andre var et ungt par fra Moskva, et par fra Tyskland, tre spanjoler, et fransk par, to menn fra USA som reiste hver for seg og en mann fra Taiwan. Det var en fin gruppe å reise med. Alle kom punktlig og ingen klaga. Vanligvis bruker vi å reise på egenhånd, men siden vi skulle til Nagorno Karabakh synes vi det var tryggest å dra på en organisert tur. Hele turen kosta 1400 kroner inkludert to overnattinger med frokost, tre lunsjer og to middager.


    Første stopp var Khor Virap. Dette klosteret er kjent for sin fantastiske utsikt til Mont Ararat som ligger i Tyrkia. Dessverre var det skydekke og etter en dag i Jerevan og er besøk til Khor Virap hadde vi fortsatt ikke sett det sagnomsuste fjellet. Vi besøkte fangehullet hvor St Gregory var fanget i 12 år.


    Turn gik videre til Novarank. Her er det to kloster som ligger i et veldig vakkert landskap. Klippene rundt er farget i rødt. Og siden vi var her på høsten var skogen under farget i nyanser av rødt, oransje, gult og grønt. Her gikk det an å gå opp i andre etasje i klosteret. Det var tydelig at det var mer viktig å ivareta klosterets særegenhet enn de besøkendes sikkerhet. Etter at vi var kommet tilbake på hovedveien spiste vi lunsj. Vi fikk veldig god mat. Men jeg vet ikke navnet hverken på hovedretten eller på restauranten.


    Vi så også på noen damer som lagde lavash, armenernes lefse. Etter lunsj var det en lang kjøretur videre til Nagorno Karabakh. Vi var oppe i 2400 meter og det var kommet snø om natten. I følge Aserbajdsjanske myndigheter var vi illegalt i Nagorno Karabakh. Det var krig i området fra 1989 til 1994 og rundt 30 000 mennesker mistet livet. I 1920-årene bestemte Stalin at området skulle skilles ut fra Armenia og høre til Aserbajdsjan. På slutten av 80-tallet forlangte området først å tilhøre Armenia for deretter å stemme for uavhengighet i 1989. Dette førte til en krig først mot Sovjet og etter Sovjetunionens fall mot Aserbajdsjan. Etter Sovjetunionens oppløsning fikk de hjelp av Armenia og i mai 1994 ble det erklært våpenhvile. Overraskende for alle var det armenerne med sin lille hær og lokale menn som gikk seirende ut. Mellom 500000 og 750000 azerier flyktet fra Nagorno Karabakh og nærliggende okkuperte områder. Internasjonal forhandlinger hittil har ikke resultert i noe. Nagorno Karabakh er fortsatt en republikk kun anerkjent av dem selv. Armenia har heller ikke anerkjent den som republikk. Området blir fortsatt sett på som en del av Aserbajdsjan okkupert av Armenia. Innbyggerne er 99 prosent armenere, har sin egen president og armensk pass. Etter at vi kom fram til hovedstaden Stepanakert spiste vi middag og så var kvelden fri. Vi dro inn til sentrum, men her var det veldig lite som skjedde og vi hadde store problemer med å finne et utested. Den lille byen hadde også en syngende fontene ellers var det lite som skjedde der. Dagen etter startet med en omvisning på Artshak Statsmuseum. For å forvirre fullstendig så er Artshak navnet de selv bruker på Nagorno Karabakh.


    Etterpå dro vi på det lokale markedet og spiste jengyalow hats. Det er en slags pannekake fylt med grønne urter og den smaker veldig godt. Det mest spennende var grønsakene, frukten og urter av alle slag.  På vei ut av byen stoppet vi og så Papik Tapik. En statue av en eldre mann og en kvinne. Det betyr "Vi er våre fjell".


    Deretter gikk turen videre til nok et kloster. Armenia er det eldste kristne landet i verden og klostrene er deres største stolthet. Gandzasar er den viktigste bygningen i Karabakh og er fra det femte århundre. Etterpå spiste vi lunsj i en liten landsby som heter Vank. Deres Moskva-baserte velgjører har bygget en skole, et hospital og to kitche hoteller. Det ene ligner på Titanic.


    Vi besøkte det andre som har et løvehode bygd inn i fjellet ved siden av hotellet. Det var flere bisarre statuer der og en stor seilskute i den lille elven. Turen fortsatte forbi spøkelsesbyen Agdam som ble fullstendig nedbombet under krigen. Karine fortalte oss at før i tiden var dette byen med størst illegalt marked i hele Kaukasus. I dette området er det fortsatt mange steder som er stengt både for lokale og turister. Vi besøkte et arkeologisk sted som het Tigranakert. Etter middagen tilbrakte vi resten av kvelden på hotellrommet. Spanjolene hadde greid å finne en bar med mojitos, men vi var fornøyd med å slappe av. Den siste dagen besøkte vi Shushi. Byen har vært et senter både for armensk og azerisk kultur. I det nittende århundre var byen en av de største byene i Sør Kaukasus og den multikulturelle befolkningen levde sammen i fred med toleranse for deres forskjellige religioner.


    Byen ble veldig ødelagt under krigen og deler av den ser fortsatt ut som et krigsområde med ruiner og bilvrak. Vi besøkte en katedral som nå er i bruk. Den ble stengt av Sovjet i 1920 og under krigen oppbevarte azeriene våpen her. Det mest severdige her er en krypt med et utrolig ekko. I midten av rommet hører man sin egen stemme inni seg. Etter dette besøket var vårt besøk til et ikke eksisterende land over.

    Vel inne i Armenia besøkte vi Tatev kloster. Vi tok gondol dit med en fantastisk utsikt over en skogkledd dal kledd i høstens mange vakre farger. Deretter var det en lang kjøretur før enn vi stoppet for vinsmaking i Areni. Franskmannen kommenterte at det var merkelig at når vi skulle på museum så fikk vi kort tid og alle var presise. Men når det var snakk om gratis alkohol hadde vi kjempegod tid, men likevel var bare noen få presise. Vel tilbake i Jerevan tok vi inn på My Hotel og begge var veldig fornøyde. Morgenen etter tok vi oss god tid på morgenen og så dro vi til Hyur Service igjen for å leie en Lada Niva. Alle slags biler var til leie, men det var jo artig å ha kjørt russernes folkevogn.


    Vi hadde akkurat kommet oss ut av Jerevan når vi passerte et svært palass med en stor hage og masse skulpturer. Vi ble begge nysgjerrige og stoppet for å se nærmere på den vakre, men alt for overdådige bygningen. Det var stengt over alt og etter hvert kom det ut en vakt som sa at det var privat og ikke lov å ta bilder. Tilbake i Jerevan dagen etterpå møtte vi Karine når vi skulle levere bilen. Jeg viste henne bilde av bygningen og hun sa at det var en "construction baron" som eide den. Han hadde enerettighet på import av en del varer, jeg vet ikke hva. Vi endte opp i en restaurant ved siden av og spiste lunsj der. Vi fikk sett på nok en dame som vakte lavash og vi forsto godt hvorfor hun ikke hadde hår på armene. Etterpå humpet vi oss videre ut på den armenske landsbygda. Heldigvis hadde vi betalt ekstra for en GPS ellers hadde det vært umulig å finne fram.


    Vi ville gå en tur i Kasagh Gorge da dette var anbefalt av Lonely Planet. Turen skulle ta 1,5 timer hver vei og gikk mellom to kloster. Veien ned i dalbunnen var lett å finne. Men veien videre var ikke så enkel. Her var det vanskelig å finne noen sti det hele tatt og etter å ha krysset en elv flere ganger ved å hoppe på steiner, så fant vi ut at det var best å snu og gå tilbake til Hohanavank kloster. Vi kjørte derfor fra Hovhannavank til Saghmosavank i stedet.
    Fra Saghmosavank så vi en bred sti i bunnen av den skogkledde kløften. Her hadde det tydeligvis blitt en elv lenger ned som ikke hadde vært det før. Turen fortsatte opp til Kari Lich en innsjø som ligger på 3200 meter. Vi hadde tenkt å overnatte i Byurakan, men vi var der allerede klokka seks og vi bestemte oss for å dra opp i høyden og se om det var tåke der også. I flere hundre meter var det helt hvitt, men ved cirka 3000 meter over havet kjørte vi ut av det hvite og det åpenbarte seg en mørkeblå himmel og et vakkert fjellandskap.


    Ved Kari Lich lå det et hotell som så stengt ut fra utsiden. Men når jeg prøvde å åpne første mulige dør så kom jeg jammen rett inn på kjøkkenet og både restauranten og hotellet var oppe. Vi tok inn på et stort iskaldt rom, men vertinnen kom med en varmeovn og en vifte til oss.


    Etterpå spiste vi den lokale Hash-suppen. Dette stedet er kjent for suppen sin. På sommeren kan det bli 40 varmegrader i Jerevan. Da drar folk opp i høyden for å kjøle seg ned. De spiser hash og drikker vodka til. Suppen er kokt på en kufot, løk og noen urter. Kufoten tar man selv ut av suppen når den blir servert. Ved siden av får man tørket lavash som man selv bryter opp i suppen og så har man i hakket hvitløk og salt selv. Jeg hadde i mange teskjeer med hvitløk siden jeg synes suppen var litt smakløs. Etterpå fikk jeg ikke sove og det var ikke på grunn av høyden men på grunn av at hele kroppen min føltes som en gigantisk illeluktende hvitløk. Heldigvis hadde Johnny vært raus med hvitløken også. Morgenen etter hadde vi bestilt frokost klokka sju. Det var to østerrikere og en sveitser der i tillegg til oss. De hadde også tenkt seg på Mt Aragats.



    Det var deilig å kunne avslutte oppholdet i Armenia med en fjelltur. Aragats består av fire topper. Den høyeste er 4090 meter. Siden det var kommet snø så hadde vi ikke utstyr til å gå på den. Vi ville derfor gå på sørtoppen som ligger på 3893 meter. Vi fulgte sporene til noen som hadde gått der dagen før, men det viste seg at de hadde gått på en mindre topp like ved Kari Lich. Vi endte derfor opp med å gå en travers før enn vi kunne fortsette opp fjellsiden mot toppen. Det var ikke noen vanskelig Kliving, men vi endte jo opp med å gå en lengre tur enn opprinnelig plan. Uansett tok det bare litt over fire timer og vi endte opp med en fin rundtur.


    På cirka 3700 meter fikk vi endelig sett Mt Ararat som stakk opp av det hvitkledde tåkehavet under oss. På toppen hadde vi en flott utsikt til de andre toppene i området. Men under Kari Lach var det bare hvitt. Vi merket ikke noe til høyden og hadde en flott tur i et vakkert hvitkledd fjellandskap. På veien oppover blåste det en del og det var litt kaldt på hendene og føttene.


    Men vi greide oss bra med to ulltrøyer og Gore tex på toppen. I bilen på vei ned igjen møtte vi flere som var på vei opp til Kari Lach. I en bil var de fem stykker og de stoppet oss og sveivet ned vinduet. De sa "Tell us was it nice". Vi skjønte at det var suppen de snakket om og sa den var veldig god. På vei tilbake til Jerevan hadde vi tenkt å besøke Museet for folkemord. Men vi slet veldig med å få GPS-en til å vise oss riktig vei. Til slutt la vi inn adressen til Hyur Service og da passerte vi museet. Vi var begge slitne og ble enige om å dra til hotellet og slappe av litt i stedet. Den siste kvelden i Jerevan fikk vi sett en del handlegater som kunne vært i hvilken som helst stor by i Vest Europa. Vi spiste Angus Burger og hørte på klassisk musikk ved den syngende fontenen. Deretter var vår tur til Armenia over. Hva lærte jeg av turen? Jeg lærte om krigen i Nagorno Karabakh og at armenerne er et stolt folkeslag med en blodig fortid. Armenia har vakker natur og høstfargene er like vakre i Armenia som i Norge.


    London leverer alltid

    $
    0
    0
     
     
    London er et spennende reisemål uavhengig av årstid, men det er ekstra koselig å besøke byen på våren. Denne gangen bodde vi øst i byen. Det var et uoppdaget område for begge to og vi ville derfor være Eastenders for en weekend. Vi hadde bestilt hotell ikke så langt fra Liverpool Street og det viste seg at gata til hotellet vårt lå midt i gatemarkedet Petticoat Lane. Navnet Petticoat Lane fikk gata etter underskjørtene (Petticoats) som var å få kjøpt hos silkeveverne som hadde slått seg ned i området. I dag kunne man få kjøpt en truse for 1 pund og den var det nok ikke mye silke i. Vi endte opp med en Chicken Curry på markedet før enn vi hadde sjekka inn på hotellet. Klærne så ut til å være av elendig kvalitet og jeg synes jeg dro kjensel på noen kjoler fra da jeg var på skoletur i London i 1991.

     
    Vi skulle på konsert på kvelden ellers hadde vi ingen store planer for dagen. Men mange av de flotte skyskraperne i City lå ikke langt unna og vi begynte å gå mot the Gherkin som vi så fra gata vår. 30 St Mary Axe er Londons første miljøvennlige skyskraper. Den aerodynamske formen gir maksimalt med dagslys og naturlig ventilasjon for å redusere energiforbruket som er 50 prosent mindre enn i en vanlig kontorbygning. Ikke langt unna Gherkin ligger "Walkie Talkie", "Inside Out Building", "Cheesegrater" og Heron Tower.


    Det var også mange nye byggeprosjekt på gang og det var morsomt å gå rundt og beundre den fasinerende arkitekturen. I denne delen av London får man virkelig følelsen av å være i en storby, men jammen greide vi å finne en koselig liten pub hvor vi kunne nyte en øl sammen med Londons finanselite.


    Det var ikke mulig å komme seg inn i noen av disse skyskraperne så vi dro til The Monument for å nyte utsikten derifra. Søylen ble reist i 1677 til minne om bybrannen i 1666, som la nesten hele London i aske. Her hadde vi en flott utsikt over City og Southwark med The Shard som er Vest Europas høyeste bygning.

    Etter en ikke planlagt sightseeing i City gikk vi ned til Themsen og begynte å gå inn mot Westminister. Langs Themsen er man deilig skjermet for trafikken hundre meter lenger oppe.


    Vi fortsatte langs elven til vi kom til Millenium Bridge som ligger ved St Pauls Cathedral. Denne flotte gangbroen ble ikke overraskende bygget i 2000. På den andre siden ligger Tate Modern og Shakespeare Globe Theatre og vi gikk over broen. Noe museumsbesøk tok vi oss ikke tid til denne gangen, vi greidde oss med ingeniørkunst i City.


    Det er sjelden man er i London uten å få med seg Big Ben og det flotte klokketårnet tar seg ekstra bra ut fra Westminister Bridge. I St James Park så vi at våren var kommet til London og det var deilig å gå rundt i byen og kjenne vårsolen i ansiktet. Vi gikk til Apple Tree Yard på grunn av påskekrimmen som gikk på NRK i påsken. Den lille blindgaten ligger like ved Oxford Street og det var absolutt ingen ting å se der. Tror kanskje de bare hadde lånt navnet og at det var spilt inn et annet sted.


    Etter hvert fant vi ut at vi måtte tilbake til hotellet for en kjapp dusj før konserten i Prince Albert Hall. To kompiser av Johnny var også på konserten og jammen traff vi på hverandre inne i lokalet uten å ha avtalt møtested. Vi var på Joe Bonamassa, en amerikansk bluesrockgitarist. Dette var juelgave fra meg og jeg hadde ikke hørt så mye på han før, men jeg må innrømme at han var dyktig på gitaren og hadde flott stemme. Det er nok mange nordmenn som liker Bonamassa for oppe på Galleriet sto vi ved siden av tre andre nordmenn.


    Lørdagen hadde vi bestilt en dagstur ut av London. Jeg har besøkt Bath og Stonhenge før ellers har jeg ikke sett noe av England. Første stopp var Warwich Castle. Dette vakre slottet ble bygd til William Erobrereren i 1068. Vi tok en kjapp sightseeing før enn vi dro ned til den gamle byen som vi synes var like fasinerende. Her var det mange flotte bindingsverkhus og det fineste av alle var Lord Leycester Hospital. Dette bygget har vært seniorbolig for pensjonerte soldater siden 1571. Fish and Chips er et must i England og vi fant ut at vi skulle spise lunsj i Warwick. Det var kjempegodt, men vi endte opp med å spise gående på vei tilbake til bussen.


    Neste stopp var Stratford-upon-Avon som er William Shakespeares fødeby. Verdens, kanskje mest kjente forfatter drar så klart turister selv om han døde i 1616. I tillegg til å ha vært bebodd av Englands nasjonalpoet var den lille byen vakker og livlig. Det var mange flotte bindingsverkhus og foran mange av kafeene i den lille byen var det gatemusikanter.






    Turen fortsatte gjennom Costwolds. Området er kjent for sine rullende høyder og åser. I de små landsbyene er det vakre murhus med stråtak og samme hvor liten landsbyen er så har de en pub som er det naturlige samlingspunktet for beboerne. Det var et veldig vakkert område og jeg fikk lyst til å se mer av England.


    Siste stopp på turen var studentbyen Oxford. Her ligger et av verdens eldste og beste universiteter og man tror at det har foregått undervisning der helt fra 1096. 26 av Storbritannias statsministre har en universitetsgrad fra Oxford. Flere av universitetsbyggene så ut som katedraler og det var en historisk sus over byen. Grunnen til at Oxford ikke ble bombet under den annen verdenskrig var at Hitler ønsket at Oxford skulle bli hovedstad i det tredje rike.

    Denne kvelden hadde vi bestilt bord på en argentinsk restaurant som het Omnino. I skrivende stund er den nr 88av 17938 restauranter i London. Argentinsk biff går for å være den beste i verden og vi spiste nydelig kjøtt med pommes frites, peppersaus og asparges med blåmuggost til. Det enkle er ofte det beste.


    Morgenen etter hadde jeg utrolig nok lyst på en joggetur og Johnny er aldri vanskelig å be. Vi løp ned til Themsen og jogget mot Tower Bridge og videre et stykke til før enn vi måtte snu for å rekke utsjekking.


    Søndag er markedsdag i London og nå bodde vi midt i EasteEnd som har flere markeder som kan besøkes. Petticoat Lane bare gikk vi rett i gjennom. Spitalfields derimot var et flott marked. Dette lå inne i en moderne stor bygning og det så ut til å være bra kvalitet på det som ble solgt. I tillegg var det mange fristende matboder.


    Like ved ligger Brick Lane og her er det masse markedsboder både i selve gaten og i forskjellige bygninger omkring i området. Brick Lane er vintage klær, gamle LP-plater, kunst av alle slag, masse matboder, gatemusikanter og indiske restauranter. I dette området har det alltid vært et ikke britisk preg siden immigranter fra forskjellige nasjonaliteter har kommet og gått. I dag er det mange bangladeshere i området og det er kjent som Banglatown. På søndager er det populært for hele byens befolkning og det er masse ungdommer og turister i gatene.


    Fra Brick Lane gikk vi videre til Colombia Road Flower Market. Her var det så mange folk at vi valgte å gå på fortauet i stedet for gjennom markedet. Forståelig nok blir dette regnet som Londons mest fargerike marked, men dette er kanskje mest interessant for lokale som faktisk ønsker å kjøpe blomster.

    Londons bydeler er veldig forskjellige og det er derfor en spennende by og besøke. Det er fortsatt mye av London som er uoppdaget. Neste gang har jeg bestemt meg for å bo i Hampstead.



    Grafitti og Stalinistisk arkitektur i Minsk

    $
    0
    0

    I februar i år åpnet Hviterussland opp for fem dagers visumfritt besøk for de som kommer med fly til Minsk. Da ble landet med ett så mye enklere å besøke og jeg dro dit med en venninne i pinsen. Vi kom inn til byen med taxi langs den femten kilometer lange Uavhengighetsgaten. Langs denne gaten ligger det veldig mange offentlige bygg i stalinistisk arkitektur.


    Vi bodde på Minsk hotell som lå ved et av Europas største torg, Nezalezhnasti  Square (Uavhengighetsplassen). Veldig mange av de offentlige byggene i Minsk ble jevnet med jorden under den annen verdenskrig, men på Nezalezhnasti Square ligger regjeringsbygningen som utrolig nok overlevde krigen. Av alle bygninger i Minsk må dette bygget være det beste eksemplet på stalinistisk arkitektur i hele byen og vakkert er det ikke. På plassen ligger også den romersk-katolske kirken St.Simon og Helena-kirken, også kjent som den "Røde" kirken.

    Uavhengighetsplassen er ikke som piazzaene i Italia, her er ingen kafeer eller uteserveringer. Ønsker man koselige restauranter og natteliv så må man gå til Øvrebyen. Dette stedet blir også kalt Frihetsplass-området. I gatene rundt ligger det mange utesteder og vi besøkte flere artige puber, alle med et veldig godt utvalg med cocktails. Vi ble virkelig overrasket av utelivet i Minsk. Her var det masse gatemusikanter og på barene var det live musikk. Det var også veldig kult interiør på mange av utestedene. Den første kvelden besøkte vi blant annet et sted som var innredet som en tiki-bar og her kunne man sitte på huske i baren.



    Vi var også inne i en av de kolossale bygningene langs Uavhenigighetsgaten. Her var det et arrangement som vi forsto lite av, men man måtte ha billetter for å komme inn. I vårt forsøk på å finne ut hva som skjedde der inne, traff vi på han som hadde ansvaret for arrangementet og han slapp oss inn. Her var det både konsert, underholdning og reklame stands av ulike slag.

    Nesten alle gateskilt var på russisk og det samme var kartet vårt så vi slet litt med å vite hvor vi var den første kvelden. Det var derfor genialt å leie en guide på sykkel dagen etter. Raman hos Miensk guide tour tok oss med en på en interessant tur rundt omkring i Minsk. Han var kunnskapsrik og snakket godt engelsk. De brede gatene i Minsk var ikke så morsomme å gå langs, så en sykkeltur var bare fantastisk.


    Vi startet den guida turen med Frihetsplassen. Her var det yrende folkeliv siden det var Sveriges dag i Minsk. Her ligger blant annet den ortodokse Hellige Ånds-katedralen og den katolske Jomfru Maria-katedralen som vi hadde besøkt før enn vi møtte guiden vår. Katolske og ortodokse kirker er veldig koselige siden man kan komme og be og tenne lys også når det ikke er messe.

    Vi fortsatte bort til Uavhengighetsgaten og da fikk vi vite at en av de store bygningene der huset KGB og at det var et stort fengsel i bakgården. Jeg turte ikke ta bilde, siden jeg faktisk var i et diktatur.


    Etterpå besøkte vi en minnevegg for Viktor Tsoi som var vokalist i postpunkbandet Kino. Han døde i en bilulykke i 1990 og Kino var et av Sovjetunionens mest populære band. Viktor Tsoi er Jim Morrison, John Lennon og Kurt Cobain i en og samme person for millioner av russere.  På den tiden Kino rocka Sovjetunionen var jeg en stor tilhenger av The Cure. Men den kalde krigen gjorde vel sitt til at jeg aldri har hørt om dette post punk bandet som hadde tilholdssted et par timers flytid fra Oslo. Når jeg kom hjem måtte jeg lete på Youtube og Kino var ikke vanskelig å finne. Det er kjempebra musikk.

    https://www.youtube.com/watch?v=1jmmHB3K69A

    https://www.youtube.com/watch?v=ind9EPBzh-Y

    https://www.youtube.com/watch?v=2CFhpiSHYfM


    Vi fortsatte til et gammelt industriområde hvor mange av byggene nå var fulle av grafitti. Dette var et møtested for byens ungdom og noen av bilene hadde megahøytalere hvor musikken strømmet ut. Mange av fabrikkene her ble malt av kjente gatekunst-artister fra Brasil på gatekunst-festivalen Valuca Brasil. Man danner seg jo noen forventninger når man skal besøke et kommunistisk diktatur og dette hadde vi ikke forventet.


     Minsk hadde flotte, brede sykkelveier og vi dro inn igjen til sentrum hvor vi endte opp ved Seiers-plassen, med sin 38 meter grå obelisk og en evig flamme, til minne om heltene fra den andre verdenskrig. Turen fortsatte til Operaen som ligger flott til på en høyde.


    Vi rullet videre til Trinity, gamlebyen i Minsk. Dette er et koselig lite område og når vi var der, så vi et par som akkurat hadde giftet seg. De hadde hver sin due som de slapp fri. I følge russisk og hviterussisk tradisjon skal brudens due ha en rosa sløyfe og brudgommens due ha en blå sløyfe. Den duen som flyr høyest angir kjønnet på deres første barn. Disse duene hadde ikke sløyfer, men det kan jo hende de hadde andre kjennetegn som vi ikke så.

    Til slutt besøkte vi Tårenes øy som er et monument til minne om de 771 hviterussiske soldatene som døden under krigen i Afghanistan.


     Etter at vi hadde tatt farvel med Raman gikk vi på en lokal restaurant og spiste. Det var et stille og rolig område like utenfor sentrum som Raman anbefalte oss. Raman hadde fortalt oss at det var utendørskonsert på Frihetsplassen på kvelden med Naviband som stilte i Melodi Grand Prix for Hviterussland i år. Det er et ungt ektepar som har laget all musikken sin selv og vi synes det var bra.


    Etter at Sovjetunionen nasjonaliserte sirkuser i alle større byer har det vært en sterk kjærlighet for utøvende kunst  i tidligere sovjetiske land, og Hviterussland er ikke noe unntak. Den vakre rotundaen til sirkuset i Minsk er et testament til hvor alvorlig landet tar sitt sirkus. I motsetning til filharmonien eller operaen fortsetter sirkus sesongen gjennom hele sommeren, og forestillinger foregår flere ganger i uka. Vi gikk dit på søndagen og ble ikke skuffet. Her var det akrobatikk i verdensklasse og brunbjørner som red på okser. Etterpå gikk vi en liten tur i Gorkij-parken.


    Vi hadde vonde og ømme skuldre begge to og var enige om at thaimassasje ville være perfekt. Like ved den svenske ambassaden var det et thailandsk spa hvor vi tok en time med klassisk massasje. De to damene var kjempeflinke, men jeg ante ikke at jeg hadde ømme muskler nesten i hele kroppen. Etterpå drakk vi nydelig te og var enige om at vi skulle ta thaimassasje minst en gang i uka når vi kom hjem.

    Brit hadde fått tips fra en bekjent om en nepalsk/tibetansk restaurant litt utenfor sentrum. Vi tok taxi dit og endte opp i en gate som knapt var en gate lenger siden det tydeligvis skulle legges nye rør der. Brit gikk for å sjekke om det var åpent og det var det. Vi spiste god tibetansk og indisk mat der. Siden vi var der på en søndag var det veldig lite folk. Eieren visste oss rundt og i tillegg til restauranten var det et vannpiperom og et karaoke-rom. Taxien vi tok tilbake kjørte en annen vei og vi var ikke så langt fra sentrum som vi trodde.


    Den siste dagen gikk vi til "Det hviterussiske statsmuseet for historien om den store patriotiske krigen". Dette er et av de viktigste og største krigsmuseene i verden. Under den annen verdenskrig mistet Hviterussland hver tredje innbygger og mer enn 3 millioner døde. Vi fikk dessverre bare sett museet utenifra siden det var stengt på mandager.

    Alt kommer til en ende og dette var reisens slutt. Vi forlot byen med en taxi og kjørte langs Uavhengighetsgaten ut av byen. Litt bedre kjent enn noen dager tidligere.





    Nord Spania - strand, by og fjell

    $
    0
    0

    Jeg har alltid sett på Nord Spania som et spennende reisemål og denne sommeren gikk turen dit. Her kombinerte vi badeferie, storbyliv og fjellvandring.

    Vi fløy til Bilbao. Tidligere var dette en industriby med høy arbeidsledighet og byen var av liten interesse for turister. Gamlebyen var falleferdig og etter en kjempeflom i 1983 lå den nesten i ruiner. Byens politikkere utarbeidet en 50-årsplan for å forvandle Bilbao til et godt sted å leve, jobbe og investere penger. Gamlebyen ble pusset opp og politikerne tok kontakt med Guggenheim-stiftelsen. Deres plan var å revitalisere Bilbao til en europeisk kulturby og et Guggenheim-museum var et ledd i denne planen.


    Vi kom til byen på ettermiddagen og tilbrakte det meste av kvelden i gamlebyen. Her var det smale gater, vakre bygninger og masse pintxosbarer. I følge min 16-åring var ikke dette ordentlig middag. Umulig å spise seg mett på og en stor smittekilde siden alle kunne hoste og ta på maten. Det ble noen pintxos på oss likevel. Man kan ikke la være den første kvelden.


    Dagen etter var hovedattraksjonen Guggenheim-museet som er det mest berømte utslaget av Bilbao effekten. Siden det åpnet i 1997 har det trukket rundt en million besøkende hvert år, 80 prosent av dem turister.  Museet har en særegen arkitektur og ligger vakkert til ved elven i Bilbao. Mange av utstillingene var veldig sære og jeg har vansker med å si meg enig i at det er kunst. Men det var mye morsomt og vel verdt et besøk. Høydepunktet var Andy Warhol-utstillingen. Det mest sære var en film av en apekatt med jentemaske. Her skjedde det absolutt ingen ting.


    Etter museumsbesøket leide vi oss sykler i et par timer. Vi syklet langs elven ut av sentrum. Bilbao et en fin by og sykle i. Det var sykkelvei nesten hele veien.
    Denne sommerferien ville vi kombinere by, bading og fjell. Jeg hadde derfor bestilt leiebil og på ettermiddagen dro vi til Fuente De som ligger i Picos de Europa.  Dette et ett fantastisk vakkert fjellområde kun 20 kilometer fra Biscayabukta. Jeg hadde ikke hørt om området før enn jeg begynte å lese meg opp til turen. Vi passerte en vakker liten by på veien. Her ville vi spise middag, men det var ingen restauranter som var åpne ennå. Vi måtte derfor vente med middagen til vi kom frem til hotellet.

     
    Hotellet Parador de Fuente De har en fantastisk beliggenhet med utsikt til fjellene i Picos de Europa. Rommet var også bra med god plass for tre, men den treretters middagen var ingen av oss fornøyd med. Frokosten derimot var veldig bra. Kanskje litt overpriset, men det var masse å velge mellom. Hotellet ligger like ved kabelbanen som gir oss masse "gratis" høydemeter og vi tok denne neste morgen etter en veldig innholdsrik frokost.


    Picos de Europa var en positiv overraskelse. Vi gikk påTorre de Horcados Rojos som var 2506 meter over havet. Det var mange spisse, klatretopper i området, men toppen vår var enkel å bestige. Utsikten var minst like flott fra denne toppen. Jeg hadde lyst på en topp til, men vi hadde ikke med oss nok drikke.

     
    Etter fjellturen kjørte vi videre til Santillana del Mar. Dette er en vakker liten by som ikke ligger ved havet. Her er det ikke lov å kjøre inni de brosteinsbelagte gatene. De vakre husene er kledd med blomster og det er en koselig by å vandre rundt i.  Denne kvelden spiste vi italiensk pizza og den var kjempegod.

     

    Dagen etter dro vi tilbake til Bilbao og leverte leiebilen. Deretter gikk turen med buss videre til San Sebastian, det opprinnelige målet for årets sommerferie.  Her bodde vi like ved Ondarretta stranden og bølgene var akkurat så høye som ungdommen ønsket.  Jeg svømte meg en lang tur mens de lekte seg i bølgene. Strendene i San Sebastian er like fantastisk som jeg forventet.  Til sammen er Ondarretta og Conchi stranden flere kilometer lange.


    På kvelden fant vi oss en tapas restaurant som het Kök. Morsomt med et svensk navn på en restaurant i Baskerland. Her spiste vi masse deilig mat. Dagen etter løp vi intervall etter morgenbadet. Og så ble det mer bading på ungdommen og boklesing for mitt vedkommende. Jeg var så oppslukt av boken at både klær og bok ble tatt av tidevannet. Vi var ikke like heldige med kveldens tapas. Jeg hadde lest på TripAdvisor at blekkspruten der var fantastisk. Det var den sikkert for de som ikke synes at det holder med fem biter.


    San Sebastian var fantastisk, men vi holdt oss til programmet og dro med leiebil til flyplassen i Bilbao for å møte kjæresten min der. Turen gikk til Rioja hvor vi fikk et veldig varmt møte med den spanske sommeren i innlandet. Her fikk vi omvisning på en vingård. Det var interessant men alt for varmt. Guiden fortalte at 80 prosent av druene ble plukket for hånd. Drueplukkerne er profesjonelle og kommer hovedsakelig fra Portugal, Øst Europa og Nord Afrika. 
    Roten på drueplanten var amerikansk og ble podet med en europeisk ranke. Dette skyldes vinlus som europeiske vinstokker ikke er resistente mot. Vinlusen var opprinnelig utbredt i Nord-Amerika men ble ved et uhell innført til Europa på 1860-tallet, da botanikere i viktorianske England plantet amerikanske vinstokker. Resultatet ble at store deler av de europeiske vingårdene ble ødelagt. Løsningen var å pode inn europeiske druesorter på amerikanske vinstokker. Veldig mange i Rioja hadde sine egne vinranker og området var som et lappeteppe i grønt. Innhøstingen er i september så vi fikk ikke være med på å tråkke druer.

     
    Vi ble enige om at det var alt for varmt å være vinbonde. Neste dag fortsatte vi derfor turen opp i Pyreneene. Her var det grønt og frodig med kuer og hester langs veien. Vi dro over til Kakuetta Juvet i Frankrike. Her følger man et to kilometer langt canyon langs en elv. Det er bygd stier og broer inn i fjellet og det er frodig, vilt og vakkert. Langs stien passerte vi en foss og stien ender opp i en hule.

     
    Vi hadde leilighet i Isaba, en koselig liten fjellandsby med flott utsikt til fjellene. Her spiste vi god, men veldig enkel mat på kvelden. Grønsaker og saus er ikke eksisterende både til fisk og biff og det er litt uvant for oss. Morgenen etter dro vi til en fjellhytte som het Linza. Her var det mange topper, men vi fulgte en av de mest brukte stiene og var på en topp på litt over 2300 meter som vi ikke vet navnet på. I starten gikk vi gjennom en blomstereng og det var veldig varmt. Det ble mer passe temperatur etter hvert, men det var shortsvær helt til toppen her også.


    Det var blitt veldig mye varmere i San Sebastian nå vi kom tilbake dit.  Jeg spiste min første paella på turen og den var overraskende god. Morgenen etter spiste vi pintxos til frokost. Det var veldig godt. Deretter dro vi på stranden alle fire. her fikk vi tid til både lesing, svømming og løping i bølgene.

     
     

    From Lisboa with love

    $
    0
    0

    Sommeren 1989 var jeg på interrail i Lisboa med fire venninner. 28 år senere synes jeg tiden var inne for et nytt besøk til denne vakre byen. Denne gangen med barn og kjæreste. Lisboa ligger på syv høyder og byens kjennetegn er bratte brosteinsbelagte gater, røde hustak og små tretrikker. Vi bodde i en leilighet i en av de bratte gatene og vår nærmeste nabo var en papegøye.


    Byen har mange severdigheter og det er bare 20 minutter med tog til nærmeste strand. Atlanterhavet i denne delen av Portugal er imidlertid mer innbydende for surfing enn for bading siden vannet er iskaldt. Vi dro til Carcavelos som sies å være den beste stranden nær Lisboa. Denne stranden er stor og har et godt utvalg av strandrestauranter. Ungdommen synes det var veldig gøy å leke seg i bølgene der, men selv de synes at vannet var for kaldt. På interrail var vi også på Algarvekysten og der er vannet varmere og mer egnet for bading.


    I Lisboa er det ett kloster, ett slott, ett tårn og mange fine kirker og katedraler. Det vakre og storslåtte Jeronimos-klosteret er på Unescos verdensarvliste og på den samme listen finner man også Belem-tårnet som ligger noen hundre meter fra klosteret.


    Når vi gikk fra klosteret til tårnet passerte vi Padrão dos Descobrimentos - en hyllest til oppdagelsestiden. Det enorme monumentet står ved Tagus-elven og skal symbolisere en enorm karavell som er på oppdagelsesferd til nye og fremmede land. Portugal var en stormakt under denne epoken og mest kjent av dem alle er Vasco da Gama.


    Det er også mange museer å velge i mellom. Vi besøkte Nasjonalmuseet for antikk kunst og her var det mye vakre malerier fra 1400-1600-tallet.

    Lisboa har mange hop on hop of busser og vi kjøpte et 48-timers pass. Hvis man ønsker å besøke byens akvarium kan man gjøre dette fra en av disse bussene siden akvariet ligger noen kilometer fra sentrum. Akvariet ligger i et nytt og moderne område av byen og er et av de største i verden. Her var det både Nemo-fisk, lundefugl, pingviner, haier og sjødrager.


    Lisboa har mange vakre utkikkspunkt. Hit kan man ta trikk eller få trimmet leggmusklene sine. Belønningen er en flott utsikt og en espresso eller kanskje et glass vin.


    En av de vakreste " Miradoura da Senhora do Monte" ligger i Lisboas gamle bydel Alfama. Her er det en flott utsikt over byen og når vi var der var det noen dyktige gatemusikanter der. I Alfama er det trange smug og bratte brosteinsbelagte gater. Man kan gå hele veien opp til  St. George's Castlesom har en fantastisk utsikt over byen.


    På byens marked er det masse god mat å velge i mellom. Her kan du kjøpe Pastéis de Nata. Disse kakene er kjempegode og alle spisesteder har disse på menyen. Det er mange små spisesteder spredd over hele byen. Den siste kvelden spiste vi nydelig mat på en liten restaurant like ved leiligheten vår. Spiser man utenom turiststedene får man ofte både bedre og billigere mat.


    Den første dagen kom vi over Pop Cereal Cafe. Her var det over hundre frokostblandinger å velge i mellom og masse gode toppings. Det var god kaffe og is der også. Denne plassen så ut til å være veldig populær hos byens yngre garde og min 14-åring syntes det var et veldig artig konsept. Kafeen ligger i Bairro Alto. På dagen er Bairro Alto et fredelig sted å gå på oppdagelsestur i med sine mange smale gater. På kvelden er det en populær plass med et pulserende uteliv.

    Med sin nærhet til havet er det mye fisk på menyen. I tillegg er det mange retter å velge i mellom med norsk tørrfisk som hovedingrediens. Her kaller de selve tørrfisken for baccalao, mens retten som serveres med tørrfisk kan ha mange forskjellige navn. Med sin nærhet til havet frista det mer med fersk fisk for meg. Baccalaoen sparer jeg til en mørk høstkveld i Norge.


    Lisboa har også sin triumfbue. Denne er i enden av en av byens travleste gater, Rua Augusta. Fortsetter man under buen kommer man til Praca do Comercio. Denne store plassen ligger ved sjøen og man kan gå langs en promenade hele veien bort til jernbanestasjonen.

     

    Lisboa er litt rufsete på en meget sjarmerende måte. Her er det nymalte fasader ved siden av fasader som hadde trengt litt maling for veldig mange år siden. Det er også mye graffiti der. Jeg avslutter innlegget fra Lisboa med vakker graffiti fra en av de mest kjente gatene opp til Bairro Alto.

     

    Olavsøka på Færøyene

    $
    0
    0
     

    Olav den Hellige har alltid hatt en sentral plass i færøysk tradisjon og kultur. Da han døde i slaget på Stiklestad var Færøyene en del av Norge og Færøyene har valgt å legge nasjonaldagen sin på denne dagen. Det blir i så måte både en politisk og religiøs feiring. Færøyingene kaller sin nasjonalhøytid for Ólavsøka. På lik linje med vår 17. mai er det en storslått feiring hvor alle landets innbyggere er med på å feire nasjonaldagen sin.


    Vi kom til Torshavn på ettermiddagen den første dagen (28. juli) av feiringen. Da var den tradisjonelle rokonkurransen ferdig. Her konkurrerer de i store trebåter og de største båtene har ti roere. Etterpå er det premieutdeling og så kan festen starte.


    Vi gikk rundt i byen en god stund og så på folkelivet og de fine bunadene til færøyingene. Etter hvert ble vi sultne og valget ble olsok-buffet på Hafnia Hotell. Restauranten ligger i øverste etasje av hotellet og har en flott utsikt utover byen. Vi startet med koldtbordet og her var det masse god sjømat og mye av det samme som på et norsk koldtbord. De færøyiske delikatessene var imidlertid nye for meg så de måtte jeg jo prøve. Tørrfisk og fenalår dro jeg kjensel på, men den tredje delikatessen var helt ny for meg og Johnny både når det gjaldt smak og utseende. Fenalåret var heller ikke så godt som det norske synes jeg. Det som smakte best var faktisk tørrfisken. Da sier det seg selv at kamskjell og reker falt mer i smak hos meg enn delikatessene. Etterpå viste det seg at vi hadde spist hvalspekk og at fenalåret var tørket hvalkjøtt. Varmmaten var kjempegod og vi måtte smake litt av både svin, storfe og lam. Til dessert spiste vi rabarbrakaku som er en tilslørt færøysk bondepike. Rabarbra er veldig populært der og vi spiste det hver dag.



    På Ólavsøkudagur (29. juli) åpnes Færøyenes tusenårige gamle parlament i hovedstaden. Parlamentet ligger på Tinganes og her er det vakre trebygninger i rødt og brunt med torvtak. En del av Tinganes er bebodd og det er den vakreste delen av Torshavn. Lagtingets medlemmer, medlemmer av Færøyenes landsstyre, biskopen, alle prestene og de høyeste embedsmennene går i prosesjon fra Lagtingshuset til Tórshavn domkirke.


    Det er det messe klokka 11 og siden denne er en viktig del av olsokfeiringen ville vi delta i den. Den danske statsministeren var også der siden han er gift med en kvinne fra Færøyene. Etter gudstjenesten (Olsokmesse) gikk de tilbake til Lagtingshuset hvor lagmannen holdt sin åpningstale.



    Etterpå gikk vi oppover i byen. Vi gikk gjennom en park hvor det er plantet masse forskjellige trær. I enden av parken ligger et kunstgalleri. Her var det noe fint og en del moderne kunst som var veldig spesiell. Jeg prøvde å overbevise meg selv og Johnny om at det var ideen som var det viktige her.


    Denne kvelden hadde vi bestilt bord på Aarstova som er nummer en på TripAdvisor. Her spiste vi nydelig treretters middag med gode viner til hver rett. Hummersuppe er populært og godt på Færøyene. Aarstoga er kjent for lammelåret sitt så det måtte vi selvsagt ha og rabarbrakaku var kjempegod. Vi brukte lang tid på middagen for klokka 24 skulle vi av sted å høre på færøysk allsang.


    Hvert år treffes cirka 20000 folk i gatene og de synger færøyske folkesanger og salmer. Dette blir omtalt som verdens største kor. Det var en spesiell opplevelse, men det var mange som sto og skravla i stedet for å synge. I min naive verden hadde jeg trodd at alle sang av full hals. Etter mange øl innabords var det nok noen som hadde mistet sangstemmen eller kanskje lysten til å synge. I kirken derimot sang alle av full hals og det var riktig flott å høre på. Dagen etterpå hadde vi en guide som hadde bodd i Norge og han sa at det var umulig å synge i norske kirker for orgelmusikken var så høy at man ikke kunne høre sin egen stemme. Der har vi svaret på hvorfor ingen synger på norske gudstjenester. Etter allsangen var det færøysk dans, men siden vi skulle på guida busstur fra halv ni neste morgen så dro vi hjem.


    Bussturen varte i ni timer og vi fikk vært innom alle bosteder på naboøya Sandøy. Færøyene er grønne og er omgitt av tåke mye av tiden. På sommeren ser det ut som at temperaturen holder seg stabilt rundt 11 varmegrader. Jeg synes det mest pittoreske stedet var Dalur, men jeg kunne absolutt ikke tenkt å bosette meg der. Det blir alt for stille og for lite variert landskap for meg som kommer fra Norge. Men for de som er vokst opp i store byer med mye trafikk og lite grønne lunger må Færøyene være paradis. Maten var veldig god og til lunsj på den guida turen fikk vi verdens beste torsk og tilslørte bondepiker fra Færøyene så klart.

    Jeg snakket norsk mens jeg var der. Alle vi snakket med la om til dansk med norsk aksent når de hørte at vi kom fra Norge. Guiden vår sa at de likte nordmenn, ikke så rart siden de opprinnelig er av norsk avstamming og snakker gammelnorsk. Vi kunne fint lese språket deres, men det var ikke så lett å forstå når de snakket.


    Asiatiske fristelser

    $
    0
    0

    Sørøst Asia er et fantastisk reisemål og på denne reisen ønsket vi å få med oss noe av det beste fra fire land. Turen gikk til Hongkong, Angkor Wat, Luang Prabang, Hanoi og Halong Bay.

    På nittitallet var det mange som snakket om å dra til Hongkong før den tidligere engelske kolonien igjen skulle bli en del av Kina. Den 1. juli 1997 overtok Kina suvereniteten, men en avtale fra 1984 innebar at Hongkong fikk rett til å beholde sin kapitalistiske økonomi og sitt styresett i minst 50 år til. Vi kom oss aldri til Hongkong. Først i slutten av 2017 dro vi dit. Til tross for at byen hører til Kina så trengte vi ikke visum.

    Vi bodde i et lite hotell i en høyblokk i Kowloon. Hotellet lå i 12. etasje og vi så utover trafikkerte Nathan Road. Vi spiste lunsj på en liten restaurant nær hotellet. Dumplings med ukjent innhold smakte greit og vi var klare for å se byen.


    Vi gikk ned til Tsim Sha Tsui-promenaden som er kjent for sin vakre utsikt mot skyskraperne på Hongkong Island. En del av promenaden er stengt for restaurering og det pågår mye bygningsarbeid i området rundt. Hongkong er kjent for sin Star Ferry som har kjørt passasjerer mellom Kowloon og Hong Kong Island siden 1888 og denne måtte vi selvsagt ta den første dagen på vårt besøk i millionbyen.

    På Hongkong-siden er mange av de svære skyskraperne som vi kjenner fra mange filmer fra Hongkong. Vi gikk gjennom finansdistriktet opp til Hongkong park og taubanen som vi kunne ta opp til Victoria Peak. Her var det en time kø. Det var uaktuelt for oss så vi bestemte oss for å gå i stedet. Vi endte ikke opp på samme sted som taubanen, men utsikten var fin likevel.


    Hongkong er en by som tar seg bedre ut på kvelden enn på dagen og det er nok derfor køen til taubanen er lengst på ettermiddagen. Vel over i Kowloon igjen greide vi å rote oss inn i et svært område som var under restaurering. Da vi endelig kom oss ut i gaten igjen endte vi opp på en indisk restaurant hvor en hyggelig dame fra Nepal serverte oss kylling tikka masala.

    Morgenen etter gikk vi til en australsk kafe som var anbefalt i Lonely Planet. Der var det lang kø og vi ville ikke bruke tiden på å stå i kø for et speilegg. Vi endte derfor opp på en kafe på den andre siden av gaten i stedet.

    Denne dagen ville vi komme oss ut av byen og se litt av de nye distriktene. En hyggelig dame fra Filipinene skulle i samme retning som oss og hun fikk oss på riktig metro. Vel framme i Tai Po leide vi oss sykler. Vi strevde fælt med å finne riktig vei ut av byen, men etter hvert fant vi riktig vei. Høyblokkene forsvant og vi fikk følelsen av å befinne oss i en småby.


    Målet for sykkelturen var Plover Cove og etter noen kilometer med sykling kom vi til et stort vann. Vi syklet langs Plover Cove Reservoir for å komme ut til en halvøy med flott natur. Da vi kom dit viste det seg at det var forbudt å sykle på halvøya. Man kunne bare gå på trekking-turer der. Det var det få som gjorde. Det så ut som at utflukten for de fleste var turen langs vannreservoaret som er Hongkongs største. Vi ble enige om at vi benytter oss av naturen på en annen måte enn kineserne.


    På vei tilbake syklet vi opp til en stor Buddha som vi hadde sett langs veien. Det viste seg at den lå på et stort klosterområde som het Tsz Shan. Statuen Guan Yin (Avalokiteśvara) har en høyde på 76 meter. Guanyin opptrer i forskjellige former og er hovedsakelig av hankjønn i indisk og tibetansk buddhisme. Når denne bodhisattvaen kom til Kina ble han over århundrene transformert til en kvinne. Guanyin blir ofte kalt «Øst-Asias jomfru Maria» på grunn av hennes fremtredende rolle i buddhismen der.Her måtte man booke mange uker i forveien, men ikke lagt unna klosteret var det et nydelig lite tempel og her slapp vi inn.


    Tilbake i Tai Po dro vi på markedet. Her var det masse sjømat som vi aldri hadde sett før. Lunsjen vår ble en kvart gås på en kafe ved siden av markedet. Jeg er ikke så veldig bekvem med bein som må spyttes ut, men selve gåsa hadde en grei smak. Kvelden ble satt av til området rundt Temple Street. Her er det gatemarkeder, historiefortellere og singalong parlors med gate karaoke hvor det synges kantonesisk opera. Det ble hverken shopping, historier om vår egen fremtid eller opera på oss, men et måltid i Temple Street ble det. Jeg husker ikke hva vi spiste så da var vel maten hverken spesielt god eller spesielt dårlig. Det var garantert en kinesisk rett.
     

    Morgenen etter dro vi over til Sheung Wan på Hongkong Island. Det var dette området av sentrum jeg likte best. Her var det mange restauranter, kafeer, og små butikker med mye rart. Det er også mange templer her og vi besøkte Man Mo som er det mest kjente templet i byen. I de mange smågatene kom vi vekk fra den enorme trafikken som er ellers i byen. Det var et område som det var koselig å gå rundt i. Man kan ikke dra til Hongkong uten å ha tatt tretrikken som går mellom øst og vest. Vi kjørte gjennom hele finansdistriktet og videre til shoppingdistriktet i Causeway Bay. Her var det enormt mye folk og vi synes det var helt greit med sightseeing på trikken.

     
    Vi spiste ikke så godt i Hongkong. Selv om jeg hadde plukket ut en del restauranter som var anbefalt i Lonely Planet og TripAdvisor så endte vi aldri opp der. Hongkong har mange restauranter med Michelin-stjerner og vi burde ha reservert på en av dem den ene kvelden.

    Turen gikk videre til Siem Reap i Kambodsja som jeg var i på slutten av 90-tallet. På den tiden var Siem Reap en landsby uten gatelys på kvelden og kjøretøy var det lite av. Nå var det blitt en by med masse trafikk. Vi gikk på en pizzarestaurant og spiste kjempegod italiensk pizza.
     
     
    Mellom det niende og det trettende århundre fikk kongene av Khmerriket bygd mange templer i Angkor-området utenfor Siem Reap. Templene står der som et minne om at Kambodsja en gang var hovedsete i Khmerriket som regjerte over det som i dag er Kambodsja, Thailand, Laos og Vietnam.

    Vi tok en tuk tuk til Angkor Wat. Det var blitt veldig mange turister siden sist, men her var det lett å kjenne seg igjen. Det var mange lokale som var på piknik i det store området og det var masse kinesiske turister.
     
     
    Vi startet med Bayon. Man blir fylt med andakt når man ser de store, smilende ansiktene hogd ut i stein. Nesten like imponerende er de 11000 figurene som er skjært ut i den 1200 meter lange muren som går rundt Bayon. Disse viser dagliglivet i Kambodsja på 1200 tallet. Bayon ligger i senteret av Angkor Thom, et svært tempelområde på 10 kvadratkilometer. Det er flere templer og terrasser å se i det store området blant annet Elefantterrassen.
     
     
    Et stykke lengre inne i jungelen ligger Ta Prohm. Siden 1908 har eksperter fra Frankrike og resten av den vestlige verden jobbet sammen med kambodsjanerne for å bygge opp igjen de mange templene i Angkor. Røtter og trær har blitt fjernet fra de overgrodde ruinene og templene har blitt satt opp igjen slik de en gang var. Ta Prohm har imidlertid blitt overlatt til jungelen og må oppleves. Røttene på enorme tre omkranser flere av inngangene og hele området er overgrodd av jungel samtidig som deler av templet er intakt.

     

    Angkor Wat er best bevart og tempelområdet er enormt. Dette er kanskje den største religiøse bygningen som noen gang har blitt reist. Den enorme konstruksjonen er bygd i tre etasjer. Det sentrale templet har fem tårn, et i hvert hjørne og et på midten. Når man kommer til toppen av det midterste tårnet får man virkelig en forståelse for hvor stor denne bygningen er. Hele bygningen er dekket av relieffer av gudinner og guder, og i de mange forskjellige rommene kan man møte oransjekledde munker som tenner røkelse til ære for Buddha. Angkor Wat er det eneste templet som vender vestover og det er derfor finest å besøke på ettermiddagen. Det var veldig mange som ville besøke Angkor Wat på den siste dagen i 2017. Men samme hvor mange vi vi var så ble jeg også denne gangen betatt av det storslåtte fra en svunnen tid hvor alt ble gjort for hånd. Sist gang kunne vi klyve rundt som vi ville på steintrappene til templene. Det var ikke mange som gjorde det, for det var veldig glatt på de blankslitte steinene. Denne gangen sto vi i kø for å gå opp en tretrapp, men utsikten var like vakker for det.
     
     
    Vel tilbake i byen ba vi sjåføren stoppe i Pub Street. Overraskelse, denne gata var heller ikke her i 1999. Her var det masse puber og restauranter. Ganske fjernt fra den fattige landsbygda rett utenfor byen. Vi tok en øl før enn vi dro på hotellet for å skifte.

     
    Nyttårsmiddagen vår var barbeque og suppe. Dette ble tilberedt på et kombinert grill-og kokeapparat på bordet. Det var veldig godt og vi spiste kylling, svin, biff, krokodille, fisk og blekksprut.


    Rett utenfor bordet vårt gikk starten på Angkor City Night Music Run. Jeg aner ikke hvor langt løpet var, men jeg tror ikke det var tidtaking. I Pub Street var det helt stapp fullt med folk og de fleste var lokale ungdommer. Så selv om det er mange turister i området så har vi ikke tatt over byen deres helt. Det var veldig høy musikk og etter å ha kjempet oss i gjennom folkelivet så gikk vi tilbake til hotellet og ble med på festen som eieren hadde for sine ansatte. Jeg hadde ikke trodd at det var et så stort nyttårsparty i Siem Reap.
     
     
    Morgenen etter dro vi med samme sjåfør til en av landsbyene ved Tonle Sap. Sist jeg kom til Siem Reap kom jeg med hurtigbåt fra Pnomh Penh til Chong Khneas. Da kom vi inn i den fattige lille landsbyen i enden av sjøen og det var få turister der. I dag blir det arrangert daglige turer til tre av landsbyene ved Tonle Sap og vi ble ikke anbefalt å dra til Chong Kneas som ligger nærmest Siem Reap. Vi dro til Kampong Phluk som har 3000 innbyggere. Husene står på stolper i vannet og siden vi var der i den tørre perioden så var det høyt opp til inngangsdøren. Vi kjørte først en longtail-båt gjennom landsbyen. Deretter ble vi padlet av en kvinne gjennom mangoveskogen. Det var en flott opplevelse.

    Mange klager på prisen på disse turene, men bare de lokale får sin del så er jeg fornøyd. Det er fortsatt billig sammenlignet med Norge. På tilbakeveien spiste vi en lokal rett som het amok. Det er fisk i kokossaus og smaker veldig godt.
     
     
    Sjåføren vår kjørte oss til flyplassen og så gikk turen videre til Luang Prabang i Laos. Denne lille byen har jeg drømt om å dra til lenge og omsider kom jeg dit. Luang Prabang blir ofte beskrevet som den mest sjarmerende byen i Sørøst-Asia. Byens beliggenhet ved sammenføyingen av Mekong og Nam Khan-elvene, den fransk-inspirerte arkitekturen som blander seg med klassiske laotiske bygninger og gamle tradisjoner smelter sammen og skaper en atmosfære som ikke finnes andre steder i regionen. I 1995 ble den historiske byen utpekt som en UNESCO World Heritage City. Vi kom dit på kvelden så vi ante ikke hvordan det så ut der. Hotellet vårt lå i en smal gate og det var ingen trafikk der. Vi gikk ut i byen for å finne en restaurant, men det meste var stengt. Til slutt fant vi en restaurant hvor en japaner laget makiruller til oss og de smakte godt.
     
     
    Dagen etterpå var det mer liv i byen. Vi startet med å gå opp på Mount Phousi med et tempel og flott utsikt over byen. På veien opp satt det damer og solgte små fugler i bur som kunne settes fri. Vi gikk ned på andre siden og kom til et nytt tempel. Luang Prabang er kjent for sine mange templer og alle munkene i oransje.


    I det gamle kvarteret ligger Tourist Street. Her er det mange kafeer, turoperatører og restauranter. Husene i fransk kolonistil er fint oppusset og flere av restaurantene har åpnet de to siste årene. Det gamle kvarteret ligger på en halvøy og er et vakkert sted å vandre rundt og fange sanseinntrykk.


    Det er mange templer og privatboliger på halvøya. Vi drakk kaffe i Tourist Street og spiste burger på en restaurant på sjøsiden med utsikt over Mekong. Etterpå besøkte jeg det største tempelet i byen mens Johnny fikk klipt håret.
     


    Før middag på en av byens gode restauranter så vi filmen Chang som blir vist på to hoteller i byen hver ettermiddag. Filmen handlet om en Lao familie som bodde i jungelen. Filmen er fra 1925 og de to regissørene bodde 18 måneder i sammen med den lille familien. Det var utrolig at de hadde greid å filme alle de ville dyrene. Filmen var overraskende bra og stemningsfull. Men den egner seg nok bedre i en hotellhage i Laos enn hjemme i egen stue. Etter filmen fortsatte vi gjennom Night Market, men der ble det bare "windows shopping" på oss.
     
     
    Dagen etter hadde vi bestilt en heldagstur. Vi startet med å ri elefanter. Det var en del av turen og vi var i tvil om vi skulle delta av dyrevernhensyn. Disse elefantene hadde dratt tømmer tidligere, men dette er ikke tillatt lenger. Nå er de i en camp hvor turister drar på korte rideturer med dem. Før vi startet matet vi dem med sukkerrør. Campen var ren og fin og vi koste oss på rideturen. Det var stille og fredelig og noen ble igjen for å være elefantpasser i noen timer.
     
     
    Vi dro videre for å padle på Mekong elven. Hvor kult er det? Vi var innom Pak Ou hulene med masse buddhaer og så fortsatte vi nedover langs Mekong og tilbake til elefantcampen. Vi padlet sammen med et par fra Østerrike og en guide. På elefantcampen spiste vi lunsj og så fortsatte vi turen med minibuss. Neste stopp var Whisky Village. Her har de spritflasker med slanger og skorpioner. Det skal visst hjelpe på potensen, men vi var enige om at for norske menn ville det heller ha en dempende effekt.
     
     
    Siste stopp var Kuang Si Waterfalls. De var fantastisk vakre. Det var mange grønne badekulper å svømme rundt i. Det var bare Johnny og jeg som badet. Kjekt for oss egentlig for da ble det enda mer idyllisk. Vel tilbake på hotellet var vi enige om at det var en fantastisk dag. Vi avsluttet den på Bouang med nydelig mat sammen med Pascal som vi ble kjent med på turen.
     
     
    Vår siste dag i Luang Prabang startet veldig tidlig siden vi ville se på alle munkene som gikk i prosesjon fra byens mange tempel for å få mat. De starter klokka halv seks så vi hadde ringeklokka på klokka fem. Dette er en religiøs tradisjon som på mange måter har blitt ødelagt av turister. For meg var dette mye verre enn å ri på en elefant. I gamle dager var det bare troende buddhister som satt langs veien og delte ut mat til munkene. Nå er det mange turister som sitter på små plaststoler på fortauet og deler ut mat. For det meste ris og kjekspakker. Jeg så flere som tok risen i hendene når de delte ut til munkene. Kjekspakkene brukes sikkert igjen dagen etter, men risen må nok bare kastes. Samtidig er jo dette en god inntektskilde for alle kvinnene som selger mat til turistene. Jeg er derfor usikker på hva jeg skal synes. Det er synd at en gammel religiøs tradisjon skal ødelegges av turister sin jakt på det beste bildet. Samtidig så sper det på økonomien til mange fattige familier. Men for munkene kan det ikke være noe hyggelig. Jeg backpakket i Sørøst Asia i 1993, da måtte Luang Prabang ha vært fantastisk. Vi hadde sikkert ikke spist like godt som nå, men munkene fikk i hvert fall ikke risen sin fra kinesere med svære kameralinser.
     
     
    Jeg fortsatte dagen med yoga på Utopia sammen med 32 andre turister. Utopia er en bacppakkerplass med utsikt over Mekong-elven. Her kan man ligge på flatsenger mens man nyter en Lao-øl. Etter frokost leide vi sykler og dro til UXO (Unexploded Ordinance). Den triste sannheten om Laos er at dette er det mest bombebelagte landet i verden. Det ligger fortsatt igjen masse bomber etter amerikanernes bombing av landet under Vietnamkrigen. Det vil ta hundre år før enn landet er fritt for bomber og et menneske dør hver dag som følge av bomber som går av under lek eller landbruk. Alle bombene forhindrer også at de fattige bøndene får utnyttet alt jordbruksarealet.

    Vi fortsatte å sykle rundt etter museumsbesøket. Utenfor gamlebyen er Luang Prabang akkurat like masete og kaotisk som andre byer i Sørøst Asia. Vi dro derfor tilbake til gamlebyen og hadde et spennende måltid på Tamarind. Her var det mange nye, gode smaker og maten ble servert slik at den var en fryd for øyet. Det var fortsatt mange templer vi ikke hadde sett, men vi dro til Utopia og slappet av med en Lao-øl.
     
     
    På kvelden fortsatte vi turen til et nytt land. En time med fly og vi befant oss i Hanoi. Her var jeg i 1999 og jeg var spent på hvor forandret det ville være. Allerede ut fra flyplassen ble jeg overrasket av en åttefelts motorvei og når vi nærmet oss gamlebyen var det fullstendig kaos. Vi bodde på et hotell ikke så langt fra Hoan Kiem Lake. Vi bestilte oss en tur til Halong Bay neste dag. I følge Turopia er dette den tredje beste severdigheten i Sørøst Asia bak Angkor Wat og Bali. Det er noen timer å kjøre, men det vakre landskapet var verdt kjøreturen.
     
     
    Halong Bay har 1960 øyer, hvorav de fleste er kalkstein, i en rekke ulike former og fasonger. Mange av øyene er hule med enorme grotter. Området har over 200 fiskearter. Bukten kom med på Unescos Verdensarvliste i 1994 og dekker 1553 km².
     
     
    Vi reiste rundt med en stor båt, men vi fikk tid til både padling og grottebesøk på turen. Hang Dau Go er den største grotten i  Halong Bay. Franske turister besøkte denne på slutten av 1800-tallet og ga den navnet «Grotte des Merveilles». Grottens tre store kamre består av store mengder stalaktitt og stalagmitt. Grotten var enorm og man kunne ikke se den fra sjøen. Det må ha vært litt av en opplevelse for de som oppdaget den.

    På kvelden sjekket jeg TripAdvisor for gode restauranter og så viste det seg at en av de beste restaurantene i Hanoi lå like ved hotellet og de hadde ledig bord. Her fikk vi nydelig mat og service. Det vietnamesiske kjøkkenet levde virkelig opp til sitt gode rykte på Duong.


    Dagen etter hadde vi satt av til sightseeing. Vi slet med å komme oss over gata, men etter hvert vente vi oss til trafikken. Vår første stopp var Hoa Lo fengselet som ble bygd av franskmennene. Her fikk de politiske fangene en forferdelig behandling og flere ble henrettet med giljotin. Flere amerikanske piloter satt fengslet her ved slutten av Vietnamkrigen. De fikk en mer human behandling.


    Vi fortsatte videre til Litteraturtempelet. Dette vakre tempelkomplekset kjente jeg igjen fra mitt tidligere besøk til byen. Dette tempelet er også populært blant byens innbyggere. Vi fortsatte videre til et av høydepunktene på turen, det gamle kvarteret. Syklene har måtte vike for motorsykler. Det er fake Northface-klær og mange puber. Men likevel var alt som før. De smale husfasadene var fortsatt der. Folk satt på gata og spiste Phu ved siden av gamle damer som solgte hønseføtter og ananas. Det var en by i rivende utvikling som hadde fortsatt å leve sitt eget liv upåvirket av turister og motorsykler. Vi tok sjansen på en Phu i en gate like ved markedet og endte opp med en av de beste måltidene vi har spist.
     
     
    Vi fortsatte ned til Hoan Kiem Lake hvor gaten rundt vannet er stengt for all trafikk i weekenden. Det var mer av byens egne innbyggere enn turister og byen som skulle være en mellomlanding før enn vi dro hjem til Norge endte opp med å bli en av høydepunktene på turen.
     
     
    På kvelden var vi på byens mest populære pizzarestaurant som også lå like ved hotellet vårt. Det smakte fortreffelig. Alle reiser må ta slutt en gang og neste morgen gikk turen til flyplassen og en lang flytur hjem.




    Karneval i Køln - Kölle Alaaf!

    $
    0
    0

    Mange forbinder karneval med Rio de Janairo, men man trenger ikke dra lenger enn til Køln for å delta i en stor folkefest med opp til en og en halv million feststemte mennesker. Vi besøkte Køln i år og deltok i feiringen.Vi bodde hos familien til en kollega av Johnny og fikk i tillegg til karneval, hyggelig selskap, deilig mat og omvisning i gamlebyen.

    Karnevalet i Køln varer i flere dager, men den viktigste dagen er rosemandag. På søndag er det mindre karnevalsopptog i tettstedene rundt Køln og vi fikk med oss både det lokale karnevalet og karnevalet i Kølns gater.

    Søndag startet vi dagen med en løpetur på 10 km sammen med verten vår og så startet pyntingen til karnevalet. Vertinnen hadde ordnet flotte klovnedrakter til oss. Snakk om å komme til dekket bord. Både kvelden før og til frokost spiste vi nydelig mat. En blanding av tysk og tyrkisk kjøkken med det beste fra begge.


    Vi var bedt på grillparty og dro dit sammen med vertsfamilien vår. I min uvitenhet trodde jeg at det var vi som skulle dele ut godteri til de som gikk i karnevalsparaden. Men det er omvendt, det var de som var i paraden som kastet godteri til oss og folk sto med poser og samlet inn. Den lille datteren i huset var over seg av begeistring i sitt Pippi-kostyme.

    I Køln kler alle seg ut både barn og voksne og det var mange morsomme kostymer rundt omkring i gatene. Festen fortsatte utover kvelden med fest i en kjempestor hall.



    Morgenen ettter dro vi tidlig inn til byen. På t-banen var det bare folk i kostymer. Vi rakk en sighseeing før enn vi stilte oss opp for å se på den mange kilometer lange paraden. Gamlebyen i Køln er vakker og virkelig verdt et besøk.



    Vi var inne i byens landemerke, Kølnerdomen. Domen er den kirkebygningen i verden med størst fasade (ca. 7 000 m²). Under den andre verdenskrigen ble katedralen truffet av 70 bomber, likevel uten alvorlige sammenbrudd som resultat, men bebyggelsen rundt ble totalt ødelagt av de 262 bombeangrep som byen ble utsatt for. Rekonstruksjonen av katedralen ble ferdig i 1956.



    Selve karnevalet var flott. Her var det mange politiske innslag, kjøretøyer av disverse slag og flotte hester med både kortesjer og ryttere.  Flere hundretusen utkledde tilskuere var samlet i byens sentrum. Det var en fargerik opplevelse med godteri, små blomsterbuketter, konfetti og høyt lydnivå. Stadig hørte vi tilskuerne rope «Kölle Alaaf», som betyr lenge leve Köln! Utover kvelden fortsatte festen i byens mange puber og barer.


    Jeg har også vært på Oktoberfest i München som er en stor folkefest. Karnevalet i Køln var en større opplevelse synes jeg. Sett av en langweekend februar neste år til å delta i folkefesten.



     

    Høstferie i Japan

    $
    0
    0
     

    For fire år siden besøkte jeg Japan med kjæresten. Vi hadde det fantastisk og denne høsten dro jeg dit igjen med barna mine. Vi fikk noen flotte dager sammen. Det var storm den første natten, deretter var det sol og over tjue grader resten av turen.



    Den dagen vi kom til Tokyo, var det varslet uvær på kvelden. Vi måtte derfor være tilbake på hotellet i sekstiden. Vi ville bare rekke et sted og valget falt på Asakusa. Dette er et gammelt område av Tokyo og byens vakreste tempel ligger her.



    Sist jeg besøkte Sensoji var det mørkt, denne gangen var det regn. Det var like stemningsfullt begge ganger og japanerne lot seg ikke stoppe av litt regn, for her var det masse mennesker. Handlegatene rundt tempelet er fullt av suvenirer, snacks og restauranter. Vi spiste ramen på en liten hyggelig restaurant i en av de mange handlegatene.


    Dagen etter var den store sightseeing-dagen. Vi startet med Shibuya i nitiden. Forrige gang jeg var ved Shibuya crossing, var det midt på dagen. Da var det masse folk og vi dro på Starbucks for å få det obligatoriske bildet vårt. Denne gangen var det mandag morgen og det var ikke så mange folk ennå. Vi fortsatte bortover Center Gai, en av Tokyos mest kjente shoppinggater. Her var det heller ikke mye folk. Deretter gikk vi gjennom Yoyogi-parken. Her kunne vi tydelig se at det hadde vært uvær om natten. Et brukket tre og greiner og blader fra trærne var tydelige tegn på det.



    Meiji Jingu Shrine er på alles bucket list. Kvinner og små jenter i kimono og turister med guidebøker går side om side. Noen skriver ned sine ønsker for livet før de går videre mot selve tempelet. Stedet blir ofte brukt til bryllup og andre seremonier. Selve bygningene er ikke så vakre, men hele området er veldig stemningsfullt.


    Ikke langt unna ligger Harajuku, de unges tumleplass. Og alle møtes i Takeshitadori, den mest kjente gaten i dette fasinerende området av byen. Før var Takeshitadori full av ungdom som hadde kledd seg ut som en rollefigur fra japansk populærkultur. Cosplay som dette ofte kalles er satt sammen av costume og roleplay. Dette ser ut til å ha avtatt de siste årene, men uansett er det et yrende folkeliv i området og et høydepunkt i Tokyo.


    Noe som er spesielt for Tokyo er alle temakafeene og da spesielt dyre-kafeene som det finnes mange av i Harajuka. Her fikk Helene velge og valget falt på en pinnsvin-kafe. Jeg hadde ikke satt meg så veldig inn i dette konseptet. Jeg hadde fått med meg at det også var katte-kafeer og ugle-kafeer, men jeg trodde jo at det ble servert mat der og så ikke helt kosen med å spise sushi med en ugle på skulderen. Da vi kom inn i pinnsvin-kafeen gikk det opp for meg at man ikke fikk kjøpt mat. Her fikk man utdelt hansker slik at man kunne ta pinnsvinet i hendene.  Hvis man ville kunne man betale ekstra for mat til pinnsvinet. Det enstse som ble servert oss var en valgfri drikke fra en automat. Det var en artig opplevelse og pinnsvinene var veldig søte. Det var veldig renslig der, og det luktet ikke i det hele tatt.


    Etter Harajuka gikk turen videre til Shinjuku. Et annet kjent område av byen. Her var målet vårt Tokyo Government Metropolitan Building. Utsikten her i fra går for å være en av de beste i byen og den er gratis. Sist jeg var i Tokyo besøkte vi Skytree. Da hadde vi ikke så god utsikt, men denne gangen kunne vi se Fuji-fjellet i det fjerne fra 45. etasje fra Tocho, som bygningen også blir kalt. Det er arkitekten Kenzo Tange som har designet det store bygningskomplekset som ser ut som en gotisk katedral.


    Etter en lang dag med sightseeing trengte vi å slappe av litt og de er det ikke mye som kan slå et varmt bad. Vi dro ut til Odeo Onsen Monogataira som ligger i Odaiba. Kjøreturen ut til Odaiba med monorail over Rainbow Bridge er fantastisk. Monorailen er uten sjåfør og er du heldig kan du få plass helt foran i vognen og få en flott utsikt over byen.


    Jeg besøkte dette badet sist jeg var i Tokyo også. I de fleste onsen er det en avdeling for menn og en for kvinner. Det er det også her. Men det er et stort fellesområde med fotbad og fiskespa. I tillegg er det mange bra restauranter og jeg spiste blekksprutboller. Tro det eller ei, det var veldig godt.


    Dagen etter startet vi med Akhiabara. Dette området lå i gåavstand fra hotellet vårt og er kjent for sin otaku-kultur. Her er elektronikk, gaming, maid-kafeer, anime- og mangabutikker. Siden vi startet dagen her var ikke maid-kafeene oppe ennå. Vi ville uansett ikke ha dratt dit da dette herre-tjener-konseptet virker litt søkt på oss.


    Vi fortsatt turen opp til Ropongo Hill. Tro meg dette området er ikke verdt et besøk, med unntak av hvis du vil besøke Mori Kunstgalleri. Det var litt bomtur for oss og vi fortsatte bomturen ned til fiskemarkedet som var stengt den dagen. Men vi fikk jo sett mye av Tokyo da. På vei hjem var vi innom parken rundt Imperial Palace og fikk tatt en liten titt på keiserens bolig. En stund trodde vi at det var et løp rundt den store parken, men siden ingen hadde startnummer fant vi ut at det måtte være Tokyos mest brukte joggeløype.

    Vel hjemme synes vi at vi hadde gått så mye denne dagen at en curry på hotellets restaurant var mest fristende.


    Dagen etter fortsatte vi med Shinkansen til Nagoya. Dette hurtigtoget er en attraksjon i seg selv og vel verdt pengene. Målet vårt denne dagen var en liten landsby som heter Mogame. Denne lille landsbyen var på postruten mellom Tokyo og Kyoto i edo-perioden. Her er det små restaurerte trehus langs den brosteinsbelagte gaten som går oppover åssiden.


    Vi overnattet på et gjestehus og fikk tradisjonell japansk mat både til middag og til frokost. Middagen var overveldende. Vi hadde egentlig greid oss med grønsaks-tempuraen som smakte utmerket. Men i tillegg var det mye annet godt og mindre godt. Jeg synes rå hest smakte utmerket. Den ble servert på samme måte som sashimi av fisk. Misosuppe derimot er det ingen av oss som er noe glad i, selv om den er japanernes stolthet og skal være veldig sunn. Japanske pickles har også en veldig spesiell smak og jeg jeg ante egentlig ikke hva slags grønsaker det var og om det i det hele tatt var grønsaker.


    Etter en solid frokost gikk vi fra Mogame til Tsumago. Dette er den mest kjente fotturen langs Nakasendo-ruten. Langs veien var det flere bjeller vi kunne ringe med for å skremme vekk bjørnene. Dette tror jeg mest var for å ivareta tradisjonen etter postmennene som gikk her i gamle dager. Med såpass mange folk langs ruten tror jeg ikke det var noen stor fare for å møte på bjørn. For nordmenn er ikke dette en utfordrende tur akkurat, men den går gjennom vakkert skoglandskap og det er noen små landsbyer med tradisjonelle hus langs veien. Vi gikk også gjennom bambusskog og det er jo eksotisk for oss nordboere. Tsumago har mange gamle trehus og suvenirbutikker akkurat som Mogame. Men vi synes Mogame var vakrere siden den lå langs en åsside. I stedet for å ta buss til Nagiso så gikk vi også dit, da dette bare var litt over tre kilometer.

    Fra Nagiso fortsatte vi turen vår med mange togbytter før enn vi kom fram til Takayama i de japanske alper på kvelden. På en av stasjonene var det en fransk kafe og vi spiste tre bakverk hver, i tillegg ble et en etterlengtet cappuchino på meg.



    Takayama er en liten by med cirka 80000 innbyggere og ligger to timer med tog fra Nagoya. Byen er kjent for sitt trehåndverk og i gamlebyen, Sanmachi-suji,er det mange lave trehus med dekorative fasader. Like i utkanten av sentrum er det et område med mange templer.


    Ikke langt utenfor byen ligger Hida folk village. Vi leide sykler på hoteller og dro dit et par timer. Her er det mange gamle hus fra forskjellige deler av Japan og de ligger vakkert til ved et vann. Når området i tillegg var kledd i høstfarger så var det ekstra vakkert der.


    I de japanske alper er det mange små onsenbyer. Vi dro til Hirayu no Mori som ligger i Hirayu onsen. Vi fikk anbefalt dette stedet av hotellet. Det var kun en times busstur fra Takayama og det lå like ved busstasjonen. De fleste av badene var ute og menn og kvinner var delt som tradisjonen er. Etter mye gåing i Tokyo var det deilig å slappe av i det mineralrike, varme vannet. Vi hadde tenkt oss videre til Shinotaka Onsen etterpå, men etter å ha prøvd alle badene i Hirayu no Mori ble vi enige om at det var nok.


    Man kan ikke dra til Gifu-regionen uten å spise Hida-biff. Vi gikk på en restaurant hvor man kunne grille små stykker av Hida-biff og det var kjempegodt og sosialt. Hida henviser til området biffen kommer fra. Selve biffen kommer fra kvegrasen wagyu og den berømte Kobe-biffen er også wagyu. Kjøtt av wagyū har særegne kvaliteter og er svært mørt og flott marmorert av fett. Fettet inneholder dessuten flerumettede fettsyrer og egner seg utmerket for personer på en kalorifattig diett. Den flotte kvaliteten skyldes at dyra bare beiter naturlig.

    Det hevdes at wagyu ikke har blitt blandet med andre raser siden 1200-tallet, fordi rasen ble isolert i de japanske fjellene. Mange usanne rykter går om waguyuoppdrett, som at kveget lytter til klassisk musikk, bare drikke maltøl og blir massert hver dag. Kveget blir derimot godt behandlet, de slaktes ikke før de er minst 2–3 år gamle, og da er man nøye med ikke å stresse dyrene, for å unngå utsondring av stresshormoner.


    Etter ønske fra Helene overnattet vi i capsule på flyplassen den siste kvelden. Det var en selsom opplevelse. Å overnatte i selve capsulen var helt greit, men å stå på rekke og rad i en grå nattrøye sammen med masse andre damer og pusse tennene ga meg en liten fengselsfangefølelese. Jeg kunne i det minste fått en oransje trøye. Orange is the new black og grått er bare trist.

     

    Lofoten og Vesterålen - Norge på sitt beste

    $
    0
    0

    Sommerferie betyr som regel utenlandsferie for meg. Men ingen regel uten unntak, og for første gang på veldig lenge, bestemte jeg meg for å tilbringe hele sommerferien i Norge. Deler av ferien gikk til Nordland. Det var tredje gangen jeg besøkte dette vakre natureldoradoet og jeg har vært like heldig med været hver gang.


    I Nordland fylke ligger naturperlene på rekke og rad. Helgeland, Lofoten og Vesterålen er noe av det vakreste moder natur har å tilby oss. Denne sommeren startet vi med Vesterålen siden målet for turen var 50-årsfeiring i vakre Sigerfjord utenfor Sortland. Bursdagen ble feiret tre dager til ende og vi bodde i Postmestergården på Sortland.


    Dette vakre huset er bygd i en blanding av sveitser- og jugendstil og ligger i en blomsterhage like utenfor sentrum. Her sto det to sykler i boden som var til fri disposisjon og de brukte vi flittig. Selve Sortland sentrum er ikke noe vakkert, men naturen rundt er fantastisk.


    Sigerfjord er en liten perle av en bygd bare noen kilometer fra Sortland. Her er det like flott med padleturer som med fjellturer og siden både sjøen og fjellene er like ved så kan man fint rekke begge deler i løpet av en dag. Man kan også velge om man vil på en joggetopp eller en klyvetopp. Her er det bare å ta for seg og vil man ha litt fisk til middag, så fikser man den selv på noen minutter.

    Sortland har også sin egen bytopp og de flinkeste er der nesten hver dag hele året. Halve bursdagsselskapet gikk opp dit sammen og vi fikk en flott utsikt. I det fjerne kunne vi se Møysalen som er den flotteste fjellturen i Vesterålen.


    Da vi var i Vesterålen så skulle Lars Monsen gå Dronningruta i forbindelse med tv-programmet «Minutt for minutt». Vi bestemte oss for å gå den noen dager før Monsen. Dronningruta er en rundtur på ca. 15 km og er oppkalt etter Dronning Sonja, som gikk turen første gang i 1994. Denne vakre fotturen går mellom fiskeværene Stø og Nyksund og man går langs havet den ene veien og over fjellet den andre veien. Vi startet i Stø og gikk strandveien til Nyksund. I starten av turen passerer man Skipssanden, en flott hvit sandstrand. Vel fremme i Nyksund spiste vi nydelig fiskemiddag på Ekspedisjon. Nyksund er et nedlagt fiskevær. De siste årene har det åpnet opp en del restauranter, overnattingssteder og suvenirbutikker her. En del av husene er restaurert, men det er fortsatt mange bygninger som er under forfall. Likevel har stedet en fin atmosfære og det er et yndet reisemål for turister.


    Vi gikk fjellveien tilbake og hadde en flott utsikt utover storhavet. Stø er et levende fiskevær og det er en flott utsikt fra fjellet og ned på det lille stedet ute i havgapet. Nyksund og Stø ligger like ved Myre og fra Myre kan man ta en rundtur med båt til Øksnes Vestbygd. Her er det mange små fiskesamfunn som er verdt et besøk. Vi var på nydelige Skogsøya for mange år siden. Her vokste forfatteren Herbjørg Wassmo opp og det er fortsatt en del fastboende her. Den vakre, lille kriken fra 1600-tallet er fortsatt i bruk.


    Etter Vesterålen fortsatte vi videre til Lofoten. Vi tok hurtigruta fra Sortland til Svolvær. På denne korte strekningen fikk vi med oss Trollfjorden og Lofotveggen. Trollfjorden kan bare sees med båt og hva er vel bedre enn å gjøre det med hurtigruta. Den vakre smale, fjordstreknigen var like trolsk som vi hadde forestilt oss. Vi kan fortsatt høre «Dovregubbens hall» i det fjerne.


    Vel framme i Svolvær tok vi buss videre mot Henningsvær. Da vi var i Vesterålen lå tåka over Møysalen derfor fikk vi ikke besøkt dette flotte fjellet. Ved hjelp av Google fant jeg ut at Vågakallen var en flott topp å bestige. Vi gikk av bussen før broen over Djupfjorden og så gikk vi en snau time langs Djupfjordvatnet og opp mot nordveggen av Vågakallen hvor vi fant en flott teltplass. Det var klatrere i veggen både når vi la oss for kvelden og når vi våknet neste morgen.


    Morgenen etter startet vi på en flott fjelltur. I starten var det lett å finne stien, men etter hvert ble det vanskeligere og så møtte vi to jenter på vei nedover som hadde gått feil. Vi slo følge med dem og fant nå stien som gikk mot skaret nord for Kvanndalstinden. Fra skaret gikk stien nedover i nordøstlig retning og vi kunne se ned på havet. Deretter startet oppstigningen igjen. Det er lett klyving helt opp til taket. Dette er et sva på 15-20 meter som må passeres og i tørt vær er det greit å passere uten sikring. Etter taket er det morsom småklyving videre opp til toppen.


    Dette er en flott tur med ville og spisse fjelltopper, gressklede renner og en flott utsikt til lofothavet. Da vi var der oppe var det tåke som kom og gikk så vi satt og ventet på de små, men perfekte glimtene av Henningsvær og storhavet. Vel nede igjen ved teltet pakket vi og dro tilbake samme vei som vi kom. Heldigvis fikk vi ganske fort haik av noen andre fjellvandrere inn til Henningsvær.


    Jeg må si jeg er litt missunnelig på lofottorsken som er født i Henningsvær. Her er det veldig vakkert med rorbuer og sjøhus i havnen. I Henningsvær var det mange klatrere og vi spiste deilig baccalao på klatrekafeen. Fra brygga er det perfekt utsikt til Vågakallen og mange andre flotte fjell.


    Neste gang jeg besøker Henningsvær skal jeg på lofotfiske. Siden hovedmålet på denne turen var bursdagsfeiring i Sigerfjord så hadde vi ikke så god tur i Lofoten denne gangen, men jeg har kjørt gjennom Lofoten med en tysk venninne tidligere og det er en tur som må oppleves. Bare se hva Lonely Planet skriver om Lofoten:

    "You'll never forget your first approach to the Lofoten Islands. The islands' tall, craggy profiles stand against the sky like some spiky sea dragon. The beauty of this place is simply staggering."

    Da jeg kjørte sammen med Andrea, startet vi med Svolvær som ligger i Austavågøy. Selve Svolvær er ikke så pent, men omgivelsene er fantastiske og den største attraksjonen her er klatring med guide til Svolværgeita. Turoperatører for lofotfiske har også sin base her. Vi overnatta i en rorbu i Kabelvåg, et flott lite fiskevær mellom Svolvær og Henningsvær. Etter Henningsvær fortsatte vi turen langs E10 med galleribesøk i Glasshytta i Vikteni og fiskesuppe i det nydelige lille fiskeværet Nusfjord.

    På turen gjennom Lofoten passerte vi også mange fine sandstrender. For mange år siden snakket jeg med en australier. Han sa at Lofoten hadde verdens fineste sandstrender og at han ville dra dit på bryllupsreise. Lengst sør i Lofoten ligger Moskenesøy. De spisse fjellltoppene som går rett opp fra havet her er fantastiske. Her ligger Reine og Å. Med sin fantastiske beliggenhet er fiskeværet Reine et av Norges mest fotograferte landskapsmotiver. Å i Lofoten er et gammelt, tradisjonelt fiskevær med rorbuer og brygger. På Å finnes to flotte museer, Norsk Fiskeværsmuseum og Lofoten Tørrfiskmuseum.

    Vi tok båten fra Moskenes til Bodø på natten og fikk en flott natt i midnattssolen.


    Tilbake til sommerens tur så fortsatte den med overnatting i Svolvær og hurtigbåt videre til Bodø. Her leide vi bil og dro til Kjerringøy. Her ligger Kjerringøy handelssted hvor mange av Hamsun-filmene er spilt inn. Med sin vakre beliggenhet og sine godt bevarte bygninger er det en perfekt plass for filminnspilling.


    Kjerringøy har mange sandstrender og vi slo opp telte på en av de mange, vakre strendene og overnattet der. Vi var heldige med været og kunne faktisk nye et kveldsbad. Kjerringøy er rangert av Lonely Planet som den 25. beste hemmelige destinasjonen i Europa og har sin egen kjærlighetsvise skrevet av Halvdan Sivertsen.


    Morgenen etter fortsatte vi vår Nordlandstur til Saltstraumen som er en av verdens sterkeste malstrømmer.Saltstraumen oppstår hver 6. time ved at vannmasser (saltvann) på nær 400 mill m3 passerer i en hastighet på opp til 20 knop gjennom det 3 km lange og 150 m brede sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden. Sommerens tur til Nordland var over for denne gang og vi tok nattoget hjem til Oslo, men hadde vi fortsatt videre sydover så haddde vi kommet til Helgelandskysten hvor vi var for noen år siden.

    Jeg har en egen blogg om mine norske padleperler og her er det flere bilder fra Helgelandskysten.

    https://ingebjorgreiseblogg.blogspot.com/2013/02/mine-norske-padleperler.html


    Teyuana - Den tapte byen

    $
    0
    0




    Godt gjemt i de jungeldekkede fjellene langs Colombias kyst ligger den tapte byen, eller Ciudad Perdida som den heter på spansk. Bygd av Tayrona-indianerne rundt 700-800, forlatt når spanjolene kom til landet, gjenoppdaget av gravrøvere på 70-tallet og et spennende reisemål for turister i dag.



    Etter noen få dager med juletre og ribbe i det vakre vinterlandet vårt, la vi ut på en lang flyreise til Colombia. Vi hadde ti timers mellomlanding i Panama City og benyttet timene godt. På flyplassen leide vi en bil og en sjåfør og så gikk turen til Panamakanalen. Verdens mest kjente snarvei mellom Atlanterhavet og Stillehavet er 82 km lang og skipstrafikken går gjennom seks dobbeltsluser. En av slusene heter Miraflores og det var hit vi dro for å oppleve verdens åttende underverk som kanalen også blir kalt. Mellom 1904 og 1914 ble kanalen ferdigstilt av amerikanere og den var i USA sitt eie fram til 31.12.1999 når Panama overtok kontrollen. 27500 arbeidere skal ha mistet livet under byggingen av kanalen. HMS-arbeid var ikke akkurat prioritert på den tiden.



    Etter å ha besøkt Panamakanalen tok vi en kjøretur på Amador Causeway. Her er det en flott utsikt inn mot Panama City og de mange skyskraperne i finansdistriktet, deriblant El Tornillo (the screw).



    Panama City har en fin gamleby, Casco Viejo, som ligger ytterst å en liten halvøy. Vi spise deilig fiske-taco før enn vi gikk runde og beundret de velholdte, fargerike bygningene fra kolonitiden. Det er mange fine plazaer her og den flotteste av alle er Plaza Bolivar. Gamlebyen i Panama var flott og viste seg å være en forsmak på Cartagena som var vår første stopp i Colombia.


    Cartagena de Indias er dronningen av den karibiske kysten. Innenfor den 13 kilometer lange bymuren ligger de historiske distriktene El Centro, San Diego, La Matunja og Getsemani. Her finner man godt bevart arkitektur fra kolonitiden med kirker, kloster, plazaer, palass og privathus med overhengende balkonger. Det er varmt, det er vakkert og det er intenst. Det er masse severdigheter, men det beste er bare å gå rundt i de kobbersteinsbelagte gatene og nyte. Og når man trenger en pause, så er det masse kafeer og restauranter å velge i mellom. Maten er god, ølen er god og de har verdens beste limonade. Limonade med kirsebær og limonade med kokos ble favorittene.


    Cartagena har også flotte strender. På en halvøy utenfor gamlebyen ligger Castillogrande og Bocagrande. Særlig ved Bocagrande er det mange svære hoteller og andre skyskrapere. På Bocagrande er det et yrende folkeliv til sent på kvelden. Vi tok båt fra Castillogrande til en øy som het Tierra Bomba. Her var det hvit sand og klart og varmt vann. Vi var ikke alene der, men det var ikke så folksomt som på bystrendene. Det er mange lokale som tar seg en fridag der ute og veldig mange spiste fisk. Vi bestilte også fisk til lunsj og den var kjempegod. Vi hadde avtalt hentetidspunkt med de som kjørte oss ut til øya og vel tilbake i byen gikk vi helle veien langs Bocagrande og tilbake til gamlebyen. Her fant vi igjen en liten kafe fra dagen før som vi synes var veldig koselig.


    På årets siste dag fortsatt vi turen med minibuss til Santa Marta. Her hadde vi bestilt middag på overnattingsstedet for vi var usikre på hvor trygt det var å gå rundt i byen sent på kvelden. Vi bodde i turistdelen av byen med mange kafeer og restauranter så vi kunne nok trygt ha spist middag ute. Rundt midnatt gikk vi ned på bystranden som ikke er anbefalt for bading. Her var det også mange andre mennesker som ville tilbringe overgangen til det nye året på stranda. Vi skulle ut på trekkingtur dagen etter, så det var ikke aktuelt med fest hele natta.

    Ciudad Perdida var turens hovedmål. Jeg leste om den fortapte byen på slutten av 90-tallet, men først tjue år etterpå skulle jeg få besøke den. Ciudad Perdida ligger i de jungelbelagte fjellene i Sierra Nevada og ble bygd av Tayrona-indianerne i år 700-800. Da spanjolene koloniserte store deler av Sør Amerika ble byen med flere 1000 innbyggere forlatt. Først i 1972 oppdaget en skattejeger en steintrapp ute i jungelen. Han fulgte der 1200 trappetrinnene oppover i den tette jungelen og kom til ruinene av den glemte byen. Han og flere andre gravrøvere tømte stedet for gullfigurer og keramikkurner. De kalte stedet for "Green hell" og det var et utrygt sted å være. Etter hvert ble myndighetene klar over stedet og i 1976-1982 ble deler av stedet rekonstruert.

    De fire indianerstammene som holdt til i området hadde visst om stedet hele tiden, men for dem var stedet hellig og de hadde ikke fortalt omverdenen om det. I dag går det organiserte turer dit og vi dromed Wiwa tours. Wiwa er en av de fire indianerstammene i området og denne turoperatøren har guider fra Wiwa-stammen. I vår gruppe var det ingen som snakket spansk så vi hadde med oss Victor fra Venezuela i tillegg til Miguel som den lokale guiden vår het. 



    I 2003 kidnappet geriljagruppen ELN åtte turister ved Ciudad Perdida. Først tre måneder senere ble det siste gisselet løslatt. I 2005 startet turoperatørene opp med trekkingsturer og det har ikke vært noen kidnappinger siden 2003. I dag er stedet helt trygt, men myndighetene har likevel to militærbaser langs trekkingruten. Den ene ligger i Ciudad Perdida.


    Vi startet den første dagen med to timers kjøring med jeep. Her fikk vi anledning til å bli kjent med de to guidene og et hyggelig par som var bosatt i Canada. Hun var fra Madagaskar og han var fra Australia. 1. januar var en lur dag å starte turen på, for det var mindre folk enn vanlig. Vel framme i El Mamey som er startpunktet for trekkingsturen spiste vi lunsj. Denne lille byen blir også kalt Machete fordi i gamle dager var det mange paramilitære i området og når de drakk seg fulle ble det ofte machete-kamper. Det var heldigvis den gang da og ikke nå.

    Etter lunsj startet trekkingsturen. Heldigvis var det litt overskyet inniblant, for i starten av turen er man ikke skjermet for solen i det hele tatt. Det tok ikke lang tid før enn jeg var like klissvåt som etter en spinningtime. Det var litt flatt i starten, deretter var det ca 2 timer med oppoverbakke og flott utsikt. En fruktpause underveis var veldig deilig. Her fikk man også kjøpt nypresset appelsinjuice. Etter mye bakker, var det nedoverbakke til den første campen. Dette er en liten landsby og det er flere camper der.


    Vi overnattet på Adan Cabin. Ikke lang unna campen var det en elv med en flott badedam og det var deilig å få avkjølt seg i det krystallklare vannet. Jeg hadde trodde det skulle bli mye seig høne og bønner på turen, men til vår store overraskelse så fikk vi grillet fisk til middag. Nå har jeg glemt navnet på den, men det var samme slaget som vi spiste på Tierra Bomba noen dager før.


    Vi ble vekket i halvseks tiden dagen etter og fikk en god frokost før enn vi fortsatte trekkingsturen. Dag to er en lang tur og vi var nå kommet inn i jungelen. Vi hadde en lang lunsjpause på Wiwa cabin hvor vi bada i en ny flott badedam før lunsj. Her så vi også en papegøye. Ikke så lenge etter Wiwa camp passerte vi en indianer leir som blir brukt til forskjellige seremonier. Her er det også kokaplanter. Kokabladene spiller en sentral rolle i dagliglivet i jungelen i Sierra Nevada. Alle menn har en liten skulderveske med tørkede kokablader. Når to menn møtes bytter de blader for å vise hverandre respekt. Coca Cola brukte ekstrakt fra coca blader fra 1885 til 1903.


    Dag to er en lang trekkingdag og fruktpausen underveis var deilig og etterlengtet. Det er et fantastisk flott landskap og underveis møter vi andre turister, indianere og muldyr som bærer mat inn i jungelen og søppel ut av jungelen. Det hele var veldig godt organisert. Vi hadde vår egen kvinnelige kokk som gikk fra leir til leir for å lage mat til oss. Menyen så ut til å være den samme for alle turoperatørene slik at de kunne samarbeide om matlagingen. Vi kom til camp 2 på ettermiddagen etter å ha gått til sammen i 6-7 timer. Dette er den lengste dagen og kan for mange ta opp til 10 timer.

    Vi fikk en kjempesvær bolle med popcorn før middagen og sammen med en øl var det en høydare. Maten var god og variert og vi hadde ikke noen mageproblemer i løpet av turen. Det var en elv med badedam her også, men vannet var litt for kaldt.

    Neste morgen ble vi vekket klokka fem. Nå slapp vi å ta med sekken siden vi skulle opp de 1200 trappestegene til Ciudad Perdida og returnere til campen samme vei. Før vi startet på oppstigningen var det litt gåing i flatt terreng og så måtte vi vade over en elv for å komme til starten av de mosekledde trappene. Jeg synes det var spennende å gå oppover selv om jeg hadde sett mange bilder av hva som ville vente meg lenger oppe.


    Vel oppe flatet landskapet seg ut og vi fikk en fantastisk utsikt over skogkledde fjell og åser. Her oppe kommer vi til en labyrint av steinstier, gresskledde plattformer og plasser brukt for forskjellige seremonier. Vi har god tid til å gå rundt i området og får frukt og godteri av guidene. Vel nede på campen igjen er det lunsj og badepause før enn vi fortsetter tilbake samme vei som vi kom dagen før. Jeg synes jeg har vært flink til å ha på meg myggolje, men den ene leggen min er fulle av store røde flekker. Tusen takk sandfluer, håper dere fikk et godt måltid.


    På grunn av den høye luftfuktigheten er det umulig å få tørket klær på natten. Klærne er faktisk våtere når man skal ta dem på seg om morgenen enn når man henger dem på tørkesnoren om kvelden. Hvis man ønsker å tørke noe må det derfor henges til tørk under lunsjpausen, da sørger den sterke solen for at det tørker ganske fort. På dag tre vaska jeg noen klær i elven og hengte dem til tørk på sekken min. Dette resulterte i at jeg måtte gå i bukse og det synes jeg var altfor varmt. Vel framme på Wiwa camp var det derfor ekstra deilig å få et etterlengtet bad.

    Vel nede igjen i Mamey på den fjerde dagen av trekkingen fikk vi servert en god lunsj. Det var veldig varmt der og ikke en sky på himmelen så jeg var ikke misunnelig på de som skulle starte trekkingen den dagen.



    Vel tilbake i Santa Marta tok vi taxi til Taganga. Vi hadde tenkt å ta en båttur til Tayrona nasjonalpark dagen etter, men fant ut at vi ikke ville rekke bussen til Cartagena på ettermiddagen, så det må bli en annen gang. Taganga var en gang en liten fiskelandsby. På grunn av nærheten sin til Tayrona nasjonalpark ble det en populær backpakkerplass på 2000-tallet og i helgene er den overfylt av lokale som kommer til stranden for å bade og feste. Det var ikke noe særlig koselig der, men overnattingsstedet Hostal La Casa de Felipe hadde god mat og en svær hage med hengekøyer, perfekt for avslapping etter fire dager i jungelen.


    Våre dager i Colombia var over. Med mange synsinntrykk å ta med seg i bagasjen gikk det greit med en lang flyreise hjem.





    Libanon - der Midtøsten møter Vesten

    $
    0
    0

    Vi hadde lenge snakket om å dra til Libanon, men var usikre på om det var trygt å dra dit. Ved hjelp av mister Google fant vi ut at vi trygt kunne dra bare vi holdt oss unna grenseområdene til Syria og Israel. Jeg ble positivt overrasket og Kahlil Gibran beskriver godt opplevelsen min av dette vakre landet.

    You have your Lebanon and I have mine.  
    I have my Lebanon with her beauty.  
    You have your Lebanon with all her prejudices and struggles, 
    and I have my Lebanon with all her dreams and securities. 

    Your Lebanon is a political knot, a national dilemma, a place of conflict and deception. 
    My Lebanon, is a place of beauty and dreams of enchanting valleys and splendid mountains. 
    Your Lebanon is inhabited by functionaries, officers, politicians, committees, and factions. 
    My Lebanon is for peasants, shepherds, young boys and girls, parents and poets. 
    Your Lebanon is empty and fleeting, whereas My Lebanon will endure forever. 



    Vi kom til Grand Meshmosh hotell sent på kvelden. Etter å ha kjørt opp gjennom bratte, smale gater kom vi ut av taxien til duften av blomster. Hotellet ligger vakkert til ved St Nicholas Stairs, en 500 meter lang trapp som ligger i Gemmayzeh. Langs trappen er det hus, små butikker og restauranter.

    Neste morgen spiste vi en deilig libanesisk frokost og så kunne vi starte på vår utforsking av byen. Gemmayzeh er en av de mest populære og trendy nabolagene i Beirut. Her er trange gater og vakre bygninger fra tiden hvor Libanon var fransk koloni. I de nyoppusede husene finnes trendy kafeer, puber, restauranter, butikker og kunstgalleri."Travel and Leisure" har beskrevet Gemmayzeh som "SoHo by the sea"


    Vi fortsatte ned til Downtown Beirut.  Her ligger Moammed Al Amin moskeen like ved en gresk ortodoks katedral. I Libanon er det 18 ulike religionssamfunn. De tre største gruppene er sjiamuslimer som er politisk representert ved Hizbollah, sunnimuslimer som har partiet Glory Movement og statsministeren og katolske maronitter som er representert ved hæren og presidenten. Libanon er ikke noe sekulært samfunn. Alle de 18 religionssamfunnene er politisk og geografisk avgrenset fra hverandre.

    Den libanesiske borgerkrigen fra 1975-1990 var en krig mellom ulike folkeslag og politiske partier som inngikk allianser med hverandre og med utenlandske støttetropper. Religiøs tilhørighet er viktig i det libanesiske samfunnet og dette har ført til at Libanon er et splittet land. I tillegg til alle de religiøse grupperingene er 450000 palstinske flyktninger og 1,5 millioner syrere i det lille landet. Det vil si at det er en flyktning på hver fjerde innbygger.

    Kalil Gibran har sagt:

    «Det ville være klokere å snakke mindre om gud, som vi ikke kan forstå,og mer om hverandre som vi kan forstå.» 

    Vi levde etter det mottoet og vi ante ikke hvilken religion folk vi møtte på vår vei tilhørte siden dresskoden i Libanon ikke er så streng som i mange andre land i regionen.


    Etter å ha passert et romersk bad, flere religiøse bygninger, banker og regjeringsbygg med streng bevoktning og fasjonable handlegater, dro vi tilbake til hotellet og bestilte en taxi til Baalbek.

    Libanon er et lite land så man kan få med seg det meste ved å dra på dagsturer fra Beirut. Baalbek ligger i Beekadalen 85 km nord for Beirut. På grunn av mye trafikk tok det to timer å komme seg dit. Baalbek ligger ikke langt fra grensen til Syria og hovedstaden Damaskus er bare 75 km unna. I følge reiseråd fra UD er hovedveien gjennom Bekaadalen til Baalbek og selve Baalbek trygg, men man må holde seg unna grenseområdene.



    Baalbek er verdenskjent for sine tempelruiner fra romerrikets tid og kom på verdensarvlisten i 1984. Det store området består av den mektige byporten Propyleene, Jupitertempelet, Venustempelet og Bacchustempelet. Av Jupitertempelet står det fortsatt igjen seks kolonner som er omkring 20 meter høye. Bacchustempelet er best bevart. Dette er et av verdens størst romerske templer og høydepunktet i Baalbek.


    Arkeologer og historikkere har latt seg overraske over de gamle teknikkene som ble krevd for å bygge disse storslåtte steinmonumentene og jeg lot meg også imponere. På grunn av nærheten til Syria er det ikke så mange turister i området og vi kunne vandre rundt blant de storslåtte ruinene sammen med noen få andre reisende. 

    På vei tilbake til Beirut sov jeg meg gjennom de mange militærkontrollene og det smakte deilig med et par øl på Grand Meshmosh.


    Morgenen etter hadde vi bestilt en kombinert sjåfør og guide og turen gikk til Bsharri hvor poeten, maleren og filosofen Khalil Gibran er født. Denne vakre lille byen ligger vakkert til med en fantastisk utsikt utover Qadisha dalen. Vi besøkte først  klosteret Mar Sarkis som er gjort om til et museum med utstilling av Khalil Gibran sine mange malerier.


    Videre gikk turen opp til Cedars of God. Fjellene i Libanon var en gang kledd av sedertre og treet er landets symbol. På over 2000 meters høyde ligger denne sederskogen og de høyeste trærne er 35 meter høye. Libanons høyeste fjell på 3088 meter er ikke langt unna og her har det akkurat åpnet en vei som går over til Bekaa-dalen.


    Uken før vi dro til Libanon så vi et reiseprogram fra Qadisha dalen, og vi ble enige om at dit måtte vi dra. I denne vakre grønnkledde dalen kan man besøke Libanons første maronittiske klostre som man finner uthogd i klippene oppover dalsiden. Dalen står på Unescos verdensarvliste og er et yndet turmål både for lokale og for turister. Noen av klostrene er fortsatt bebodd og vi møtte både nonner og turister på den 3-4 timer lange gåturen vår.


    På kvelden dro vi på en italiensk restaurant i St Nicholais Stairs. Det smakte veldig godt. Vi hadde tenkt oss på en libanesisk restaurant, men den italienske lå idyllisk til øverst i trappene og italiensk er jo alltid godt.

    Neste morgen hadde vi bestilt nok en tur. Denne gangen med buss. Vi var 10 turister på turen. Det er alltid morsomt å se hvilke land folk kommer fra når man kommer til et turistmål som ikke er så vanlig i Norge. Her var det ingen land som utmerka seg. Det var to fra USA, to fra Kroatia, to fra Østerrike, en dame fra India som var bosatt i Dubai, en tysker og ei jente fra Tyrkia.


    Første stopp var Byblos som er en av verdens eldste byer. Forskere mener at byen hadde bosetting så tidlig som 5000 år før Kristus. Det var grekerne som ga byen navnet Byblos som betyr papyrus på gresk. Byblos var viktig for papyrushandelen i Middelhavsområdet og bibelen har fått navnet sitt etter denne gamle byen. Her besøkte vi korsfarerborgen. Den er bare rundt 900 år gammel, men i området rundt er det ruiner både fra romernes og fønikernes tid. Det er gamle greske søyler og et gammelt romersk teater med flott utsikt utover Middelhavet.


    Like ved ligger souken med antikviteter, sovernirer og lokal mat. Vi greide oss med en kaffe og prisen på en kopp svart kaffe i Libanon fikk vi erfare kan være alt fra 20 til 60 kroner, så her gjelder det å se på menyen på forhånd.


    Turen gikk videre til Jeita grottene og disse var fantastiske. Her gikk vi langt inn i grotten og fikk se stalakitter og stalagmitter i fantastiske formasjoner. Grottene blir sett på som et av verdens underverker og selv om de ikke nådde opp blant de syv beste når verdens nye underverker ble kåret, så var disse grottene et høydepunkt på reisen og en verdig finalist.


    Vi startet med å gå innover i den øvre grotten, for deretter å avslutte med en båttur i den nedre grotten.


    Etter Jeita fortsatte vi turen vår til Harissa, et katolsk valfartssted som ligger høyt oppe i åssiden med flott utsikt over Middelhavet. Der oppe ligger den 15-tonns hvitmalte bronsestatuen "Vår frue av Libanons dronning."


    Vi tok gondol ned til Jouneg og spiste en deilig libanesisk lunsj på en restaurant ved havet. Først masse deilige meze og så grillmat til slutt. Deretter bar det tilbake til Beirut hvor vi gikk oss en tur rundt i byen.


    Vi startet med å gå langs Zaitunay Bay. Det beste med stedet var at det var bilfritt, ellers så kunne det ha vært hvor som helst. Det var mange restauranter, dyre hoteller og noen overdimensjonerte yachter. Veldig luksuriøst med andre ord. Deretter fortsatte vi gjennom downtown tilbake til hotellet.


    Denne gangen var vi flinkere til å unngå de mest trafikerte gatene uten gangfelt. Beirut er en by fyllt av kontraster. Her står skyhøye skyskraperere og luksusbygg ved siden av fraflytta, nedslitte bygg. Man kan gå gjennom en folketom gate med væpnet politi og ende opp i en gågate med Dolce & Gabbana og Fendi.

    Libanon er på delt fjerdeplass med Italia over flest kosmetiske inngrep i befolkningen per innbygger, kun slått av Sør-Korea, Taiwan og Belgia. Her er det vanlig å operere nesen sin før avsluttingsballet på ungdomsskolen. Det er ikke haram å forandre på ansiktet sitt.


    Beirut er kjent for å være en party-by og for sine mange gode restauranter. Den siste kvelden gikk vi på Café em Nazih hvor vi kunne kombinere begge deler. Her spiste vi deilig meze og hørte på live arabisk musikk. Folk dansa og røkte vannpipe. Her var det folk i alle aldre, noen hadde med seg bestemor og noen hadde med seg babyen sin.

    Vi kom onsdag kveld og dro natt til søndag. Med tett program fikk vi sett mye, men vi skulle gjerne sett mer og kommer kanskje tilbake.



    Viewing all 104 articles
    Browse latest View live